Žydų bendruomenė dėkojo už bendradarbiavimą

Žydų bendruomenė dėkojo už bendradarbiavimą

Baigėsi renginiai skirti Lietuvos žydų genocidui atminti. Visą savaitę Kauno rajone vyko pilietiškumo pamokos, socialinės akcijos, kiti renginiai, skirti prisiminti ir pagerbti holokausto aukas.

Šešiose Kauno rajono seniūnijose – Čekiškėje, Babtuose, Vandžiogaloje, Zapyškyje, Garliavoje ir Vilkijoje yra holokausto aukų vietos ir žydų senosios kapinės. Visi šie objektai įtraukti į Lietuvos Respublikos Nekilnojamojo kultūros paveldo vertybių registrą.

Pakaunėje yra septyni holokausto aukų kapai. Didžiausia kapavietė – Vilkijos apylinkių seniūnijoje esančiame Jaučakių miške. Čia palaidota daugiau nei 3000 žydų tautybės vyrų, moterų ir vaikų. Holokausto aukos taip pat ilsisi Kluoniškių ir Dievogalos kaimuose, Jugintų miške, Rinkūnų kaime. Holokausto aukas mena ir Vandžiogalos miške stovintis paminklas.

Į baigiamąjį holokausto aukų atminimo renginį Kauno rajono savivaldybėje atvykęs Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas dėkojo Savivaldybės vadovams, Babtų, Čekiškės, Garliavos apylinkių, Vilkijos, Vandžiogalos, Zapyškio seniūnams, Viešosios bibliotekos direktorei, tautodailininkui Arūnui Sniečkui ir Vilkijos seniūnaičiui Algimantui Smolenskui, Jonučių gimnazijos direktoriui Valentinui Padriezui ir aktyviai su žydų bendruomene bendradarbiaujančiai Urbanistikos skyriaus vedėjo pavaduotojai Rūtai Černiauskienei. Už indėlį puoselėjant žydų kultūros palikimą jiems buvo įteiktos Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkės Fainos Kukliansky padėkos.

Ž. Gercas ir meras V. Makūnas sutarė, kad istorijos išsaugojimui svarbi ne tik finansinė parama. „Reikalingas nuoširdus bendradarbiavimas ir noras. Visi žuvusieji buvo Lietuvos žydai, t.y. lietuviai, kurie kaip ir jūs kovojo už šalies nepriklausomybę, mokėsi, dirbo, gyveno ir niekuo nesiskyrė nuo kitų“, – pasakojo Ž. Gercas.

Į žydų istorijos išsaugojimą aktyviai įsitraukė visa rajono bendruomenė. „Skaudžią žydų istoriją mes prisimename ne tik šiandien, mes prisimename ją kasdien. Todėl Kauno rajono seniūnijos, moksleiviai, bendruomenės, visuomeninės įstaigos nuolat prisideda prie žydų kapinių tvarkymo, paminklų statymo ir istorinių faktų dokumentacijos“, – teigė V. Makūnas.

Šiuo metu renkama ir sisteminama informacija apie pakaunės krašto žydus. 2016 m. rudenį planuojama išleisti knygą apie rajone gyvenusius žydus, jų ekonominius, socialinius ir kultūrinius ryšius su lietuviais. Knygos leidėjų teigimu, bus atskleista daug niekur negirdėtų istorinių faktų.

KRS inf.