Išgelbėtos gyvybės

Išgelbėtos gyvybės

Rugsėjo 24 d. Panevėžio kraštotyros muziejaus Pasipriešinimo sovietinei okupacijai ir Sąjūdžio filiale buvo organizuotas Lietuvos žydų genocido dienos renginys „Išgelbėtos gyvybės“. Renginį pradėjo Panevėžio Vytauto Mikalausko menų gimnazijos moksleivės, sugrodamos fleitomis liūdną melodiją. Vyriausioji muziejininkė Giedrė Baltuškienė susirinkusiems papasakojo apie tragiškus įvykius, kurie II Pasaulinio karo metu palietė visus Europos žydus. Ji pabrėžė, kad būtina šviesti šiuolaikinį jaunimą ir pasakoti jiems apie žydų Holokaustą.

Panevėžio m. žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofman akcentavo, jog šiandien daug kas nori pamiršti tragišką istoriją, įvykusią su Lietuvos žydais karo metu. Tačiau mūsų pareiga yra šviesti šiuos tragiškos istorijos puslapius ir priminti apie visų žydų likimą: nukankinta, nužudyta ir mirė nuo bado daugiau kaip 6 mln. Europos žydų.

Gennady Kofman papasakojo vieno iš bendruomenės nario, Jurijaus Smirnovo (Raak) istoriją. Pskovo mieste gimusį vaiką į Lietuvą atvežė naciai ir įkalino visą šeimą Panevėžio, po to – Šiaulių koncentracinėje stovykloje. Jurijaus motinai pavyko sunaikinti dokumentus ir taip išgelbėti vaikus nuo mirties. Renginyje dalyvavęs Panevėžio m. savivaldybės mero pavaduotojas Petras Luomanas priminė, kad nacių kariai ant savo diržų turėjo užrašą „Dievas su mumis“. „Tai kaip Dievas galėjo būti su jais“, – uždavė retorišką klausimą vicemeras. – „Jeigu jie nuolat kankino ir žudė žmones? Hitleriui buvo lengvą manipuliuoti kitais. Jo ciniški poelgiai visiškai kertėsi su penktuoju Dievo įsakymu „nežudyk“. Tai nesuderinama su jokia logika“. Petras Luomanas paminėjo, jog dabar taipogi pasitaiko atveju, kai žmonės pavydi kitiems jų uždirbtų turtų.

Kaip tai buvo su Europos žydais II Pasaulinio karo metais. Žydai buvo darbštūs, išsilavinę, protingi, talentingi ir turtingi žmonės. Tuo ir pasinaudojo Hitleris. Dievo Apvaizdos seserų kongregacijos sesuo Leonora Kasiulytė skaitė pranešimą apie teisuolę Mariją Rusteikaitę, kuri nuo Holokausto oficialiai išgelbėjo 15 žydų, ir keletą neoficialiai pasiuntė pas kitus žmones. Tolerancijos ugdymo centro direktorė, Rožyno progimnazijos istorijos mokytoja Genutė Žilytė kartu su savo mokiniais pristatė plakatų kompoziciją apie Holokaustą „Holokaustui – NE“.

  • 2
  • 1
  • 3