Naujų metų sveikinimas

Gerbiami Lietuvos žydų bendruomenių pirmininkai,
 
27 Elul 5775
 
Izraelio Prezidentas Reuven Rivlin Naujųjų Metų (Rosh Hashana) proga siunčia sveikinimą pasaulio žydų bendruomenėms
 
Naujieji metai žydų tradicijoje skaičiuojami nuo pasaulio sukūrimo, tad šiemet pasitinkame 5776 metus. Rosh Hashana šiais metais prasideda sekmadienį, rugsėjo 13 d.
 
Pasveikinimas siunčiamas video formatu (aukščiau)
Jame Prezidentas pabrėžia svarbą “stiprinti mūsų ryšius, tarp skirtingų bendruomenių, kurios ir sudaro Izraelio žmones, tarp seserų ir brolių, tarp Izraelio draugų ir rėmėjų visame pasaulyje”.

   
Mieli draugai visame pasaulyje, pasitinkame didžiąsias metų šventes, tad visų Izraelio žmonių vardu siunčiu Jums sveikinimus linkėdamas saldžių metų.
 
Visi žinome, kad laikas pasitinkant Naujus Metus, taip pat yra laikas sielos paieškoms ir maldoms. Tradicija mus moko, kad kiekvienas žmogus stoja prieš Dievą, ir yra vertinamas už pragyventus gerus arba blogus metus. Tuomet, per Yom Kipur – švenčiausią dieną, šventikas (angl. High Priest) įžengęs į šventyklą Jeruzalėje sako tris maldas. Pirma, skirta jam ir jo šeimai. Antra – jo giminei, ir tik po to jis meldžiasi už žmoniją. Atrodo keistai, net blogai, šventikas pradeda melstis už save anksčiau nei už kitus. Išminčiai paaiškina, kad norint iš tikrųjų atstovauti visai tautai, norint iš tikrųjų melstis Dievui už visa žmoniją, šventikas pirmiausia turi pasakyti savo maldas. Nes tik tuomet, kai esame tikri dėl savo kelio, mes galime suprasti ir kitų siekius. 
 
Izraelis susiduria su daugybe iššūkių tiek viduje, tiek iš išorės: socialiniais iššūkiais, ekonominiais iššūkiais ir žinoma su saugumu susijusiais iššūkiais. Iššūkiais, kuriuos mes galime įveikti ir įveikiame – kaip jau ir darėme daugybe kartų. Tam, kad tai pasiektume, turime dirbti stiprinant mūsų ryšius iš vidaus, tarp skirtingų bendruomenių, kurios sudaro Izraelio žmones, tarp mūsų brolių ir seserų, tarp Izraelio draugų ir rėmėjų visame pasaulyje.
 
Taip, kaip ir šventikas, tikiuosi, kad mes visi galime pasveikinti naujuosius Metus – 5776, žinodami savo kelią, kaip asmenys, kaip žmonės ir kaip tauta.
 
Būkime visi įrašyti į gyvenimo knygą, 
laimingų, sveikų ir saldžių metų
Reuven Rivlin
Izraelio Valstybės Prezidentas