Svečiai iš Izraelio domisi Panevėžio žydų gyvenimu

Svečiai iš Izraelio domisi Panevėžio žydų gyvenimu

2015 m. gegužės pabaigoje Panevėžio m. žydų bendruomenę aplankė gausi svečių iš Izraelio grupė, kurią į Panevėžį atlydėjo„Iš Jeruzalės į Lietuvą“ centro administratorius Sela Akiva. Grupėje buvo dėstytojai (vyrai ir moterys) iš skirtingų religinių Jeruzalės universitetų, du rabinai-universitetų dėstytojai. Susitikimo metu vyko įdomi diskusija, buvo nagrinėjami skirtingų tautybių žmonių, gyvenančių Lietuvoje, sutarimo paieškos klausimai. Svečiai itin domėjosi antisemitizmu Lietuvoje, taip pat ir valdžios bei žiniasklaidos reakcija į pasitaikančias antisemitizmo apraiškas. Panevėžio žydų bendruomenės pirmininkas, atsakinėdamas į klausimus, pastebėjo, kad Lietuvoje masinio ir tikslinio antisemitizmo, tokio, kurį dabar galime stebėti Prancūzijoje, Anglijoje ar kitose Europos šalyse, šiuo metu nėra.
Pokalbyje buvo aptarti paskutiniai įvykiai Ukrainoje. Svečiai pabrėžė, kad dėl karinių veiksmų šiuo metu stebimas masinis žydų išvykimas iš Lugansko ir Donecko regionų. Atkreiptinas dėmesys: per pastaruosius 4 mėnesius iš Ukrainos į Izraelį persikėlė apie 5 tūkst. Ukrainos žydų.
Svečiai nevengė ir aštrių klausimų, į kuriuos reikėjo atsakinėti diplomatiškai ir tolerantiškai. Pavyzdžiui, diskusijos dalyvių manymu, visi pasaulio žydai turėtų persikelti ir gyventi į Izraelį. Panevėžio žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofman pastebėjo, kad žydų organizacijos, veikiančios už Izraelio ribų, savo veikla saugo kultūrinį ir istorinį žydų paveldą visame pasaulyje ir Lietuvoje. Jeigu nebūtų tokių organizacijų, žydų istorinio-kultūrinio paveldo išsaugojimas taptų daug problematiškesniu.
Susitikimo pabaigoje grupės vadovas Sela Akiva padėkojo už Panevėžio m. žydų bendruomenės veiklą, apie kurią sužinojo iš interneto ir straipsnių, aprašančių svečių iš viso pasaulio apsilankymus bendruomenėje.