Panevėžio bendruomenės nariai J. Miltinio dramos teatro premjeroje „Chefecas arba visi nori gyventi“

Panevėžio bendruomenės nariai J. Miltinio dramos teatro premjeroje „Chefecas arba visi nori gyventi“

Kovo 14 d. Panevėžio m. žydų bendruomenės nariai, pakviesti J. Miltinio dramos teatro vadovo Romualdo Vikšraičio, žiūrėjo Izraelio dramaturgo ir režisieriaus Hanoch Levin (1943-1999) spektaklį „Chefecas arba visi nori gyventi“. H. Levin buvo vienas originaliausių ir novatoriškiausių savo kartos rašytojų. Spektaklį režisavo Paulius Ignatavičius, vertė – Olga Lempert. „Chefecas arba visi nori gyventi“ tikra dviejų dalių juodojo humoro komedija apie šiuolaikinio jaunimo gyvenimą. Spektaklis gali būti laikomas pamokančiu, ugdančiu moralinius principus: žmogui tik vieną kartą duodama nugyventi gyvenimą ir Izraelio dramaturgas bei režisierius Hanoch Levin savo komedijoje pasakoja apie tai. Tema sudėtinga, tačiau suprantama žiūrovui.

Spektaklio premjeros metu teatro salė buvo pilna. Ateityje šį spektaklį planuojama įtraukti į J. Miltinio dramos teatro repertuarą ir su juo aplankyti ne tik Lietuvos, bet ir užsienio scenas. Spektaklio pabaigoje Panevėžio m. žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofman padėkojo režisieriui ir aktoriams už jų meistriškumą, įteikė atminimo dovanas, macų ir gėles. Palinkėjo meninės sėkmės, vaidinant Lietuvos scenoje. 

Po spektaklio Panevėžio m. žydų bendruomenės nariai dalyvavo furšete, kuriuo metu pasidalino savo įspūdžiais apie spektaklį su teatro vadovu, spektaklio režisieriumi bei aktoriais. Aktorių meistriškumas sulaukė bendruomenės narių pagyrimo: vaidmenys buvo labai sudėtingos, savotiškos, provokuojančios. Spektaklyje buvo kalbama apie toleranciją, patyčias iš savižudybės – itin aktualias Lietuvai problemas. Visi aktoriai vaidino, giliai įsijautę į savo personažų istorijas. Todėl scenoje žiūrovai galėjo stebėti tikrą juodojo humoro komediją, o aktoriai – girdėti žiūrovų juoką, kurį keitė mirtina tyla. Žiūrovų nuomonė vieninga – spektaklis pavyko. Tai dar vienas spektaklis, rodomas J. Miltinio dramos teatre Panevėžyje, režisuotas pagal Izraelio rašytojų, dramaturgų scenarijus. Anksčiau publikai buvo parodytas žydų tautybės klasiko Šolom-Aleichemo  “Tevje pienininkas”, kuriame vaidino garsusis Donatas Banionis. J. Miltinio dramos teatre taip pat buvo pastatytas “Anos Frank dienoraštis” – vienas iškalbingiausių ir labiausiai jaudinančių spektaklių, liudijančių apie Holokaustą.

  • DSC_0060
  • DSC_0062
  • DSC_0052
  • DSC_0056
  • DSC_0038