Įveikti patyčias kvies netradiciniais būdais

Įveikti patyčias kvies netradiciniais būdais

­Daugiau atvirumo ir pozityvias emocijas kuriančių patirčių. Būtent taip kovoti su patyčiomis kviečia Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės vykdoma tolerancijos kampanija „Beigelių krautuvėlė“.

Jau šį penktadienį (sausio 23 d.) „Beigelių krautuvėlė“ lankysis Švėkšnos specialiojo ugdymo centre, kur drauge su partneriais iš Nacionalinio socialinės integracijos instituto pristatys keletą inovatyvių socialinių problemų sprendimo metodų. Renginio pradžia 12 val.

„Neigiami stereotipai, pastovus negatyvios informacijos srautas skatina pyktį, neapykantą. Ankstyvame amžiuje patiriama atskirtis, smurtas visa tai tik pastiprina, prasiveržia patyčios. Esame neabejingi ir norime padėti“, – apie apsilankymo Švėkšnoje priežastis kalba kampanijos „Beigelių krautuvėlė“ vadovė Indrė Rutkauskaitė.

Švėkšnos specialiajame ugdymo centre mokosi 76 įvairaus amžiaus vaikai, turintys Elgesio ir emocijų sutrikimų (EES). Dauguma jų – vaikų namų auklėtiniai.

„Tarp mūsų vaikų labai gajos yra patyčios (tai būdinga EES turintiems vaikams), agresyvumas, smurtavimas vienas kito atžvilgiu. Deja, kai mes su jais apie tai kalbamės, analizuojame elgesį ir taikome korekcijos priemones, jos ne visada duoda teigiamus rezultatus ”, – pripažįsta Centro direktorė Laima Navickienė.

Renginio metu veiks „Gyvoji biblioteka“, kurioje knygos – žmonės iš pažeidžiamų visuomenės grupių, o skaitymas – tiesioginis bendravimas. Patyčių situacijas nagrinėti provokuos „Forumo teatro“ pasirodymas. Kartu į Švėkšną atkeliaus ir pagrindinis prieš neapykantą pasisakančios kampanijos „Myliu Panda“ herojus – apkabinimus ir pozityvias emocijas kurianti pliušinė panda. Šiuos netradicinius sprendimus pristato Nacionalinis socialinės integracijos institutas.

„Nekantriai ir su jauduliu laukiame susitikimo Švėkšnoje. Nors tokioms problemoms kaip patyčios greitų receptų nėra, esame optimistai ir siekiame geriausio“, – sako renginio partnerių atstovė Indrė Maršantaitė.

Primename, kad kampanija „Beigelių krautuvėlė“ skirta skatinti toleranciją, gebėti užkirsti kelią antisemitizmui ir neapykantos kurstymui. Kartu siekiama atverti Lietuvos žydų bendruomenės duris plačiajai visuomenei. Projektas finansuojamas pagal Europos Ekonominės Erdvės finansinio mechanizmo 2009-2014 m. periodo NVO programą (EEE finansinė paramą).