LŽB sveikina Grigorijų Kanovičių

LŽB sveikina Grigorijų Kanovičių

Lietuvos žydų bendruomenė sveikina Grigorijų Kanovičių, tapus garbingos Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatuuž reikšmingus pastarųjų metų literatūros kūrinius ir už ilgametį indėlį į kultūrą ir meną.

 Didžiuojamės jumis,mielas, visų gerbiamas Grigorijau! Jūs mums visada esate ir liksite pirmuoju atkurtos nepriklausomos Lietuvos LŽB pirmininku ir pasaulinio garso rašytoju,jautriausiom stygom savo kūriniuose įamžinusiu mūsų miestelių žydus, dabartinių bendruomenės narių tėvus ir protėvius. Sveikiname su Nacionalinės premijos laureato vardu ir linkime greičiau pasveikti, kad galėtumėt atvykti į Lietuvą ir dalyvauti Nacionalinės kultūros ir meno premijos įteikimo iškilmėse Vasario 16d.

LŽB pirmininkė Faina Kukliansky

Grigorijus Kanovičius – vienas įžymiausių ir produktyviausių šiuolaikinių žydų rašytojų – Lietuvos nacionalinės ir Izraelio rašytojų sąjungos premijų laureatas, Rusijos Bukerio premijos nominantas, jo kūryba išversta į 13 pasaulio kalbų,

bendras jo knygų tiražas viršija milijoną egzempliorių – prozininkas, poetas, dramaturgas, vertėjas, kino scenarijų autorius. Rašo rusiškai ir lietuviškai. Nuo 1993 m. gyvena Izraelyje. Tarptautinį pripažinimą rašytojui pelnė trilogija „Žvakės vėjyje“, kurioje vaizduojamas Lietuvos žydų likimas prieškariu ir per Antrąjį pasaulinį karą. Iš viso Grigorijus Kanovičius parašė 11 romanų, kurie sudaro savotišką Lietuvos žydų gyvenimo sagą, apimančią laikotarpį nuo XVIII amžiaus iki mūsų dienų.

    Visa rašytojo kūryba – atminties raštai, kur amžinai gyvens Lietuvos miestelių žydai, – net tada, kai jau nebus tų, kurie juos atsimena. Paskutiniai Grigorijaus Kanovičiaus romanai – „Šėtono apžavai“ ir „Miestelio romansas“ – apie atmintį. „Miestelio romansas“ – autobiografinis romanas. Tai nedidelė kelionė į vaikystę, gerų, nuostabių žmonių pasaulį, kuriame gyvena močiutė Rocha, mama Henka, tėvas Šleimkė, seneliai, dėdės ir kaimynai – lietuviai, lenkai ir rusai, kitados taikiai ir draugiškai sugyvenę nedidelėje Jonavoje, kol Holokaustas nesugriovė ir nepaskandino kraujyje amžinosios sanklodos. „Miestelio romansas“ – tai savotiškas requiem prieškario Lietuvos žydų miesteliams, ištisai planetai, šimtmečius ligi pat savo žūties besisukusiai aplink šykščią lietuvišką saulę.

Šiais 2014 metais išleistas G. Kanovičiaus rinktinių raštų penkiatomis, kurį sudaro 10 romanų, 2 apysakos, 9 apsakymai ir 1 esė. Penki tomai lietuvių kalba ir penki – rusų (išleisti leidyklos „Tyto alba“ 2014-ųjų vasarį), laikantis kūrinių parašymo chronologijos.