Stokholme – Lietuvos medinių sinagogų fotografijų paroda

Stokholme – Lietuvos medinių sinagogų fotografijų paroda

Stokholmo žydų kultūros centre lapkričio 10 dieną atidaryta paroda „Kadišas medinėms Lietuvos sinagogoms“, kurioje eksponuojama 20 didelio formato nuotraukų ir medinių sinagogų fragmentų.

Sveikindamas renginio dalyvius, Lietuvos ambasadorius Švedijoje Eitvydas Bajrūnas pažymėjo, kad labai svarbu pasaulyje pristatyti savitą Lietuvos žydų – litvakų kultūrą.

„Litvakų kultūros pristatymas Švedijoje svarbus ir tuo, kad čia esama stiprių sąsajų su Lietuvos žydų praeitimi“, – sakė ambasadorius. 

Renginyje taip pat dalyvavo Stokholmo žydų bendruomenės centro projektų vadovas Johnas Gradowski ir Vilniaus universiteto Rytų Europos žydų studijų centro vadovė Jurgita Verbickienė.

 Anot J.Verbicienės, savita sinagogų – sakralinių pastatų – architektūra ir šiandien žavi savo išskirtinumu, o sinagogų interjerų puošyboje atsiskleidžia tradicinis litvakų menas.

Šiuo metu Lietuvoje išlikę 17 medinių  sinagogų, kurios yra unikalus ne tik Lietuvos, bet ir visos Rytų Europos žydų paveldas.

Renginį kartu su Lietuvos ambasada organizavo Lietuvos Jakovo Bunkos paramos ir labdaros fondas bei Stokholmo žydų bendruomenės centras, padedant Tarptautinių kultūros programų centrui bei remiant Lietuvos kultūros ministerijai. 

 URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamentas