Lietuvos Jeruzalės medikai

Lietuvos Jeruzalės medikai

2014 m. rugsėjo 21d. Lietuvos Respublikos Seime įvyko tarptautinė konferencija “Lietuvos Jeruzalės medikai”, skirta žuvusiems Kauno ir Šiaulių getuose medikams atminti.

 Ištrauka iš Sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės kalbos

Sveikatos apsaugos ministerijos ir Lietuvos žydų bendruomenės svarbi iniciatyva – ši konferencija „Lietuvos Jeruzalės medikai“. Vilnius, vadinamas „Lietuvos Jeruzale“, nuo seno puoselėjo Rytų Europos medicinos tradicijas. Pirmasis žydų medicinos centras čia buvo įkurtas daugiau nei  prieš 200 metų. 1908 m. pradėjo veikti pirmoji žydų medikų organizacija. 1937 m. tuometiniame Vilno vyko pirmasis tarptautinis viso pasaulio žydų gydytojų suvažiavimas. Jo šūkis buvo: „Žydų tautos kultūra yra neatsiejama nuo medicinos kultūros“. Pritardama šiai puikiai minčiai, drįstu teigti, Lietuvos tautos kultūra yra neatsiejama nuo žydų kultūros, o mūsų šalies medicina yra neatsiejama nuo Lietuvos Jeruzalės medikų ir visų gerosios valios litvakų, savo gyvenimą paskyrusių žmonių sveikatai ir gyvybei gelbėti.

Kokia būtų į antrą XXI a. dešimtmetį žengianti Lietuva, jeigu praėjusiame amžiuje nebūtų išnaikinti beveik visa Lietuvos žydų bendruomenė, o vietoje penkiasdešimt metų trukusios dirbtinės sovietų skatintos „tautų draugystės“ mūsų seneliai ir tėvai būtų gyvenę kaip tikri laisvojo pasaulio piliečiai?

Kaip atrodytų Lietuvos politikos, ekonomikos, kultūros, medicinos žemėlapis, jeigu žydai ir šiandien sudarytų 7 proc. Lietuvos gyventojų, kaip kad buvo prieš Antrąjį pasaulinį karą?

Atsakymus į šiuos klausimus rengia istorija. Ir žmonės, kurie, nepriklausomai nuo nieko kuria šią istoriją. Lenkiu galvą prieš tuos, kurie prisidėjo prie Lietuvos medicinos istorijos. Mediko, gydytojo, mokslininko, savo talentą skiriančio kenčiančiam artimajam, pašaukimas yra labai svarbu. Šio pašaukimo įgyvendinimas visada yra susijęs su daugybe iššūkių. Todėl tas, kas uoliai vykdo savo profesinę, pilietinę, žmogiškąją pareigą visais laikais yra verti pagarbos. Šiems žmonėms, šlovinantiems mūsų kraštą visame pasaulyje, ir skirta mūsų konferencija. Pasinaudodama proga, nuoširdžiai dėkoju Lietuvos žydų bendruomenei už aktyvų ir malonų bendradarbiavimą, už žydų medicinos kultūros paveldo puoselėjimą, už reikšmingą indėlį į medicinos istorijos bei bendros mūsų valstybės istorijos išsaugojimą. Tikiu, kad ir toliau bendradarbiausime, kartu kurdami sveiką ir laimingą mūsų bendrą Lietuvą.

PROGRAMA

Vaizdo įrašas I dalis

Vaizdo įrašas II dalis