Ilgamečio LŽB bendruomenės pirmininko Simono Alperavičiaus minėjimas

Ilgamečio LŽB bendruomenės pirmininko Simono Alperavičiaus minėjimas

 Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės būstinėje (Pylimo g. 4), Jašos Heifetzo salėje spalio 14 d. vyko anapilin prieš pusmetį išėjusio LŽB garbės pirmininko, ilgamečio bendruomenės vadovo Simono Alperavičiaus gimimo metinių minėjimas. Bendruomenės  pirmininkės pavaduotoja Maša Grodnikienė pakvietė visus susirinkusius pažiūrėti dokumentinio filmo, kurio autorės – Junona Berznitski ir Gintarė Zakarauskaitė subtiliai filmavo apie savo gyvenimą kalbantį  S. Alperavičių, ir su jam būdingu švelniu humoru prisimenantį svarbiausius savo šeimos ir bendruomenės gyvenimo momentus.

Tas šiltas pasakojimas, atskleidžiantis  išmintingą charizmatišką,ypatingų akių ir žydiškų veido bruožų žmogų, kuris kad ir sunkiai sirgdamas, nevengė juokauti, pasakoti anekdotų ir rimtų skaudžių dalykų, pats ramiai dėstė, kaip jam  viskas rūpėjo. Simonui Alperavičiui kalbant iš ekrano, o juk daugybę kartų toje pat vietoje, kur ekranas, jis gyvai kreipdavosi į bendruomenės žmones.

Dabar, filmuotus kadrus žiūrinčių mintyse, pralėke visa sudėtingo gyvenimo epocha. Po filmo kalbėjusieji jo draugai ir bendradarbiai: Pranas Treinys, Saulius Sondeckis, Miša Jakobas, Faina Kukliansky prisiminė, koks garbingas įdomus ir taurus žmogus buvo Simonas Alperavičius, toks jis išliks visų jį pažinojusiųjų atminty.

Ypatingų komplimentų minėjime sulaukė filmo kūrėjos – Junona Berznitski ir Gintarė Zakarauskaitė, kurios sugebėjo jautriai išlaikyti tikrąjį S.Alperavičiaus veidą ir charakterį, pačios likdamos už kadro.