Lietuvos žydų bendruomenėje veikia vaikų stovykla ,,Anoje“

Lietuvos žydų bendruomenėje veikia vaikų stovykla ,,Anoje“

  Lietuvos  žydų bendruomenės patalpose Vilniuje skamba vaikų balsai.  Čia –stovykla  ,‚Anoje“ , hebrajų kalba žodis reiškia džiaugsmą. Nors vasarą jau vyko Dubi vaikų stovyklos gamtoje, bet pastaroji skiriasi, nuo  įprastų bendruomenės stovyklų, ją  paruošė žydų Socialinis centras  drauge su Ikimokyklinio ugdymo įstaiga ,,Vaikystės Sodas”, specialiai vaikams, kurie nelanko klubo Dubi ar žydų vaikų darželio, -sako socialinių programų koordinatorė Diana Cadovič.

   Julija Lipšic, taip pat rengusi šią stovyklą, atidžiai stebi, kad viskas būtų gerai, nes čia vaikai nuo 3 iki 5 metų. Tėvai  juos atveža ryte ir pasiima 15 val. Dauguma tėvų nepriklauso bendruomenei.   Pasak Julijos, pabandyta surengti stovyklą tik savaitei. Jei projektas bus sėkmingas, kitais metais galvojama ruošti ilgesnes stovyklas, gal net dieninę mokyklėlę. Yra vaikų, kurie nelanko darželio, būna su šeimos nariais, todėl  jiems tokios mokyklėlės yra naudingos. Projektą remia tarptautinė organizacija JOINT.

   Reda  Andriekutė dirba ‚,Vaikystės sode“  auklėtoja,  toje ugdymo įstaigoje visos  vadinamos mokytojomis.

   -Atradau savo pašaukimą dirbant su vaikais,- sako Reda.

   Mokytojos pedagoginis staža s- 5-eri metai , o ,,Vaikystės sode“ ji dirba- 2-jus, bet būtent jame  pamilo savo profesiją ir nėrė į ją visa galva, dabar čia mato savo ateitį.

   – Mano pašaukimas -mokyti.  Esu projektų vadovė ir šiuo metu rengiu įvairius naujus projektėlius. Čia žydų bendruomenėje parengiau savo pirmąją stovyklą.

   Bendruomenė, kreipėsi į ,,Vaikystės sodą“, jau žinodama jo filosofiją ir paprašė parengti stovyklą. Vaikystės sodo esmė – edukacija, t.y. vaikai mokomi per žaidimą.

    -Mes kalbam apie labai rimtus dalykus, bet žaisdami.  Ši stovykla skirta vaikams susipažinti su amatais. Šiandien vaikai kalbėjo apie puodus ir patys dirbo, pasigamino modeliną, iš jo lipdė, spalvino, dekoravo. Pradžioje mes visi susėdam ratu, kalbamės, ką darysim ir kas yra lipdymas. Visi drauge žiūrėjom filmuką, kaip lipdysim. Tai buvo pradžiamokslis. Čia nėra tikslo – išmokyti , reikia, kad per pojūčius vaikas įsitrauktų į veiklą.

  Stovyklėlė yra kūrybinė – pats vaikas ima kurti. Vaikai čia lengvai įsitraukia, atėjo, suprato taisykles ir kaip namie įsitraukė iškart. Jokio liūdesio ar ašarų. Kalbos barjero nėra, nors vieni kalba lietuviškai, kiti rusų k. arba gestais. Visi puikiai susikalba. Maistu pasirūpino įmonė ,,Voverės“, meniu buvo derintas iš anksto, visų poreikiai išsiaiškinti.

   – Vaikai patys įsideda maistą, o tai reiškia : ,,Aš pats žinau, kiek noriu valgyti“. Tokiu būdu vaikai mokosi atsakingumo, kiek įsidėjau, tiek turiu suvalgyti. Vaikams, pripratusiems namie, kad jiems atnešama, labai patinka patiems ateiti ir įsipilti. Po to ateina ir pasigiria, kad suvalgė.   Pirma diena prabėgo prasmingai, be jokio chaoso, iškart atsirado sistema,-  su šypsena kalba mokytoja Reda Andriekutė , patenkinta, kad vaikai gerai jaučiasi.

Pirmosios dienos pietų akimirkos:

dar5 dar6 darz2 darz3 darz4