Gausus svečių būrys Panevėžyje

Birželio pabaigoje Panevėžio mieste ir PŽB būstinėje lankėsi trys užsieniečių grupės.

Pirmieji į Panevėžį atvyko Sueiersan šeima iš Izraelio. Williams Sueiersen PŽB pirmininkui Gennady Kofman pasakojo apie savo šeimą: senelį, dėdę, kurie gyveno Panevėžyje XIX a. pab. – XX a. pradžioje. Jo dėdė Zalman Sueiersan 1932-1935 buvo Panevėžio ješyvos studentas, vėliau tarnavo Lietuvos kariuomenėje Pajuostėje. Svečiai paliko istorines savo šeimos nuotraukas, kuriose matosi senelis su dviem sūnumis ir dukra.

   Birželio 23 d. PŽB aplankė Liubish šeima iš Izraelio. Į PŽB būstinę jie užsuko, norėdami sužinoti apie savo močiutę Shoshana Molk, gyvenusią Krekenavoje iki 1933 m. ir jos giminę, kurią sušaudė naciai.

  Birželio 25-ąją Panevėžio žydų bendruomenės duris pravėrė gausi, 32 žmonių delegacija. Žmonės iš įvairių pasaulio šalių: Izraelio, JAV, Meksikos, Prancūzijos, Austrijos atvyko čia norėdami susipažinti su Lietuvos žydų istorija, gyvenimu, sužinoti apie savo gimines.

PŽB pirmininko pavaduotojas Jurijus Raak Smirnovas svečiams prie kavos puodelio papasakojo apie Panevėžio žydų gyvenimą, kad jie turėjo savo kongresą, kirpyklas, pirtį. Taip pat apie tai, kad Panevėžyje žydai turėjo autonomiją. Išvardijo visas žydų organizacijas ir draugijas: gydytojų, statybininkų, vežikų ir t.t. Svečiai domėjosi bendruomenės veikla, kokius projektus vykdo, kiek yra vaikų, ar jie mokomi žydiškų papročių ir tradicijų.

   Susirinkusieji PŽB nariams pasakojo apie savo šeimas, giminaičius, kurių dauguma gimė Lietuvoje: Panevėžyje, Raseiniuose, Kėdainiuose ir pan.  Ponas Jonathon Shapiro pasakojo apie Panevėžyje gyvenusius protėvius, jų gyvenimą. Kitas svečias – p. Trakman pasidalijo prisiminimais apie senelio ir jo šeimos gyvenimą. Jie 1880 m. išvyko į P. Afriką, kur kūrė Panevėžio žydų bendruomenę (gyvavo iki 1945 m.).  Svečio dėdė buvo vienas pirmųjų Panevėžio fotografų, autoportretų meistras. Mieste turėjo savo foto saloną ir dar iki šiol yra išlikusių jo darytų fotografijų.

   Daug klausimų uždavė ir Izraelio Hebrajų universiteto žydų dailės fakulteto profesorius p. Levinas. Jam buvo labai įdomūs Panevėžio mieste esantys žydų statyti pastatai.

Susipažinę su Panevėžio žydų istorija, svečiai išskubėjo apžiūrėti miesto, buvusių žydų kapinių, buvusios ješyvos .