JFS programos dalyviai lankėsi parodoje “Malina”

Ekspozicija "Malina"

Ekspozicija “Malina”

Lietuvos žydų bendruomenės Socialinio centro JFS programos koordinatorė Sofija Sirvydienė drauge su šios programos nariais lankėsi buvusioje Vilniaus žydų geto teritorijoje įrengtoje ekspozi-cijoje „Malina“ – tai slėptuvė, kurioje žydai bandė išgelbėti savo ir artimųjų gyvybes.

Tai buvo ekskursija, kurios dalyviai turėjo išskirtinę galimybę sužinoti apie karo meto slėptuves, kuriose ilgą laiką nuo persekiojimo slėpėsi žydai. Anot ekskursijos vedėjos, žodis „malina“ gali būti aiškinamas dvejopai: pirma, – tai hebrajiško žodžio „malion“ – „viešbutis“ reikšmė. Ši unikali eks-pozicija – tai būdas parodyti II pasaulinio karo baisumus ir išgyvenimo pastangas. „Kadaise „mali-nose“ slapstydavosi vagys. Nacių okupacijos metais žodis „malina“ mieste pradėjo skambėti vis dažniau. Malinas įrenginėjo naktimis, jos kūrėsi rūsiuose, po šiukšlių dėžėmis – visur, kur tik leido žmogaus fantazija. Iš pradžių „malinos“ gete buvo gana primityvios – rūsiuose, tamsiuose kambarė-liuose, palėpėse ir panašiose vietose. „Malinos“ buvo patogiai įrengtos ir skurdžios, didelės ir mažos, skirtos vienai šeimai, o kartais net šimtams žmonių. Paskutinėmis geto dienomis slėptuvių įrengimo menas pasiekė apogėjų, kai išaugo visas požeminis miestas.

Ekskursijoje dalyvavo studentai, vyresnio amžiaus vaikai ir tėvai. Jie visi turėjo retą galimybę bent prisiliesti prie kraupios ano meto istorinės realybės, suvokti, kiek pastangų kario metais kainavo prigimtinė žmogaus teisė gyventi, ir kokie laimingi yra ekskursijoje lankęsi žmonės, kuriems nebereikia nuogąstauti dėl savo ir artimųjų gyvybių.