Pesacho pusryčių tradicija

Pesacho pusryčių tradicija

Maca Brei – klasikinis Pesacho pusryčių ir bunčo patiekalas iš macų ir kiaušinių. Maca Brei gaminama visas aštuonias dienas ir dažnai net nebūtinai per Pesachą. Pasaulio virtuvėms maišantis su žydiškais receptais šiandiena Maca Brei pateikiama su įvairiausiais priedais, pavyzdžiui kvapnus avokado quakamole Meksikietiškam stalui, medus dėl saldumo, uogienės, cinamonas, tarkuotas obuolys,,,,

O Litvakai Maca Brei ruošia su druska ir pipirais, kaip ir gefilte fiš, saldžiai – nepripažįsta.

Liuba Šerienė šeimoje Maca Brei negamina, bet prisimena, kad nuo vaikystės jai skaniausi buvo macai su sviestu. Taip valgo macus iki šiol ir dar olandiško sūrio užsideda.

Geršonas Taicas nepamena Maca Brei, bet  puikiai pamena macų kukulius ir kaip vaikystėje  skaniai valgė šį desertą ir taukai varvėdavo.

  • Prasijoti macu miltai, atskirti smulkūs ir stambūs gabaliukai
  • atskirti kiaušinių tryniai nuo baltymų

Smulkūs macai užplikomi verdančiu vandeniu, paskui sumaišoma su baltymais, formuojami kukuliai. Į vidų kimšdavo stambių macų masę su tryniu ir medum. Obuolio dydžio kukulius virdavo ir apkepdavo taukuose. Valgydavo karštus ar šaltus su cukrum ir cinamonu, o užgerdavo slyvų kompotu. Toks Geršono skaniausias vaikystės  macų desertas.

Maca Brei litvakiškai

  • Verdantis vanduo – stiklinė (kuo daugiau- tuo minkštesnė macų masė)
  • Druska ir pipirai
  • 4 kiaušiniai
  • 6 macų lakštai

Dideliame inde sulaužykite macų lakštus, galite ketvirčiais, galite smulkiau ir užplikykite verdančiu vandeniu. Kol macai minkštėja, suplakite kiaušinius, supilkite ant suminkštintų macų, dėkit druskos ir pipirų pagal skonį. Gerai išmaišykit.

Supilkite mišinį į karštą riebią keptuvę ir kepkit ant vidutinės ugnies, maišydami, kol Maca Brei bus sausa, bet ne traški.

Patiekite su cinamonu ir cukrumi, medumi ar uogienėm.

Daugiau patiekalų iš macų:

Paruošė Dovilė Rūkaitė