Tarptautinis baudžiamasis teismas viršijo savo įgaliojimus

Tarptautinis baudžiamasis teismas viršijo savo įgaliojimus

Hagoje esančio Tarptautinio baudžiamojo beismo (TBT) prokuroro kreipimasis į TBT trijų teisėjų kolegiją su prašymu išduoti arešto orderius Izraelio premjerui ir gynybos ministrui, viršija teismo jurisdikciją.

Geoffas Vasilis

Pirma, Izraelis nėra TBT narė. Antra, nors TBT pripažįsta Palestiną kaip valstybę, Palestina neturi teisminių gebėjimų veikti kaip visavertė valstybė. Trečia, pagal paties TBT įstatus, prokuroras pirmiausia turi kreiptis į atsakovu vadinamą nusikaltimą padariusią valstybę, kad ji ištirtų jai metamus tariamus karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui.

Izraelio teismai jau pradėjo tyrimus dėl įtariamų Izraelio gynybos pajėgų karo nusikaltimų pagalbos darbuotojams ir civiliams Gazos Ruože.

Ketvirta, TBT neturi kompetencijos vertinti, ar Izraelis iš tikrųjų siekia badu išnaikinti Gazos palestiniečius. Tiesą sakant, tai yra JT Tarptautinio teisingumo teismo Hagoje darbas. JT sumažino  „Hamas“ sveikatos ministerijos skelbiamų civilių aukų skaičių pusiau, dėl ko žuvusių teroristų kovotojų ir aukų santykis tapo maždaug 1:1, o tai yra mažiausias santykis bet kuriame kare, jau nekalbant apie XX ir XXI a. gaujų konfliktus.

TBT teiginys, kad Izraelio valstybė, vykdydama genocidą, tyčia badu marina civilius palestiniečių gyventojus Gazoje, yra tiesiog klaidingas. Izraelis nedraudė importuoti maisto atsargų Gazos gyventojams, tačiau teroristinė organizacija „Hamas“ humanitarinę pagalbą nuolat pasisavindavo ir gaudavo didžiulį pelną perparduodama gyventojams, kuriuos naudoja kaip gyvą skydą.

TBT prokuroro sprendimas paskelbti arešto orderius demokratiškai išrinktiems Izraelio politikams ir simboliškai siekti suimti 3 „Hamas“ lyderius, iš kurių 2, kaip manoma, šiuo metu yra TBT nepripažįstančiame Katare, yra akivaizdžiai antisemitinis, siekiantis delegitimizuoti Izraelio valstybę kaip vienintelę žydų valstybę pasaulyje ir vienintelę demokratiją Artimuosiuose Rytuose.

„Hamas“ yra pasirengęs paaukoti bet kurį Gazos palestinietį, kad pasiektų propagandinę pergalę prieš Izraelį. Visas civilizuotas pasaulis žino, ką „Hamas“ padarė 2023 m. spalio 7 d., tai – nesiskaitymo su žmogaus teisėmis ir pagrindinėmis vertybėmis viršūnė. Kai žmogaus gyvybė taip nuvertinama, nuošalyje esantys žmonės turi bent jau atsimerkti ir pamatyti, kas vyksta.

Nors „Hamas“ „konstitucija“ ragina naikinti žydus visame pasaulyje, Izraelis yra visada pasirengęs sudaryti taiką su arabų gyventojais. Žydai Izraelyje ir visame pasaulyje, kaip holokausto aukos, geriau nei bent kas kitas žino genocido kainą. TBT visiškai diskreditavo save po šio prokuroro kreipimosi ir ankstesnio sprendimo suimti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną už karo nusikaltimus dėl vaikų išvežimo iš Ukrainos karinio teatro. Kitas jų žingsnis bus išduoti arešto orderius sekančiam JAV prezidentui, nes nesuteikė nelegaliems imigrantams pakankamai teisių įsigyti būstą ir pakankamo interneto greičio.

Čia išsakyta autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su Lietuvos žydų bendruomenės nuomone.