Izraelis atidėjo anksčiau patvirtintus planus atkeršyti Iranui

Izraelis atidėjo anksčiau patvirtintus planus atkeršyti Iranui

Aukštas pareigas užimantis šaltinis Izraelio visuomeniniam transliuotojui pažadėjo, kad šalis reaguos į Irano išpuolį, nors ir ne pagal pradinį planą, nes „diplomatinės subtilybės paėmė viršų“.

Šaltinis: „The times of Israel“

Po JAV prezidento Joe Bideno skambučio Izraelio premjeras  Benjaminas Netanyahu atidėjo anksčiau su kariuomenės vadais sukurtą atsako Iranui planą. Nurodoma, kad greičiausiai šis atsakas bus silpnesnis, nei norėta anksčiau.

Naujienų svetainė „Ynet“ pranešė, kad dauguma Izraelio ir karinių pajėgų vadovybės palaikė puolimo prieš Iraną planą, tačiau buvo ir tokių, kurie nepritarė veiksmams, kurie „eskaluotų situaciją“.

Vėlų šeštadienio vakarą Iranas į Izraelį paleido daugiau nei 300 raketų ir bepiločių orlaivių, teigdamas, kad tai buvo kerštas už balandžio 1 d. Izraelio įvykdytą drono ataką prieš Sirijos sostinėje Damaske įsikūrusį Irano konsulatą, kurio metu žuvo du Islamo revoliucijos gvardijos korpuso generolai ir dar keli pareigūnai. Beveik visos Irano paleisto raketos buvo sunaikintos, tad išpuolis padarė sąlyginai nedaug žalos.

Izraelio kariai stovi šalia Irano balistinės raketos, kuri savaitgalį nukrito Izraelio karinėje bazėje, esančioje netoli pietinio Kiryat Malachi miesto / Gilo Cohen – Mageno / AFP nuotr.

Naujienų svetainės „Axios“ ataskaitoje teigiama, kad Izraelio karinė vadovybė pimradienį vykusio susitikimo metu rimtai svarstė galimybę smogti Iranui, tačiau galiausiai šios minties atsisakė „dėl operatyvinių priežasčių“. Remiantis šia ataskaita, kurioje cituojami Izraelio ir JAV pareigūnai, Izraelis po susitikimo pranešė Baltųjų rūmų administracijai, kad atsaką nusprendė atidėti.

„Nesame tikri, kaip arti buvo kitoks sprendimas ir kodėl priimtas būtent šis variantas. Vis dėlto, viskas gali pasikeisti“, – sakė vienas JAV pareigūnas.

Greičiausiai jis turėjo galvoje kitą pirmadienį prasidėsiančią vieną svarbiausių žydų kalendorinių švenčių Pesachą, kuris tęsis iki balandžio 30 d.

Tuo tarpu Kataro atstovai teigia, kad Izraelis sutarė nevykdyti atsakomojo smūgio mainais į Baltųjų rūmų pritarimą operacijai Gazoje esančiame Rafos mieste.

2024 m. vasario 27 d. Rafos mieste buvo įkurta palapinių stovykla, kurioje gyvena po spalio 7 d. „Hamas“ teroristų išpuolio pasitraukę palestiniečiai / Hatem Ali / AP nuotr.

Egipto pareigūnai praneša, kad yra pasiruošę galimam pabėgėlių antplūdžiui, kuris gali kilti dėl karinės operacijos Rafoje. Manoma, kad šiame mieste yra dislokuoti keturi „Hamas“ batalionai, prisidengiantys daugiau nei milijonu civilių gyventojų. Taip pat manoma, kad Rafa yra vieta, kur slepiasi „Hamas“ lyderiai, galbūt kartu su Izraelio įkaitais.

Izraelio premjeras B. Netanyahu kelis kartus patvirtino operacijos Rafoje planas yra parengtas ir net apsispręsta dėl jos vykdymo datos. Tačiau ši operacija, dėl galimų didelių civilių aukų, susiduria su didžiuliu tarptautiniu pasipriešinimu. Taip pat jai anksčiau nepritarė ir JAV.

Tuo pat metu buvęs Izraelio oro gynybos vadas, brigados generolas Doronas Gavishas, dabar tarnaujantis rezerve, trečiadienį pareiškė, kad oro pajėgos ruošiasi būsimoms atakoms iš Irano, o Teheranas grasina nedelsiant reaguoti, jei Izraelis imtųsi atsakomųjų veiksmų.

D. Gavishas teigė, kad Izraelio oro pajėgos peržiūrėjo savo sėkmingą gynybą nuo Irano atakos savaitgalį ir atlieka korekcijas prieš galimas kovas.

„Ruošiamės kitam kartui, aptariame misiją ir matome, kaip galėtume pasiruošti kitai atakai“, – sakė generolas

Izraelio karo kabineto ir aukščiausių saugumo pareigūnų susitikimas praėjus kelioms valandoms po Irano raketų ir dronų atakos prieš Izraelį / Amos Ben Gershom / GPO nuotr.