Irano puolimas patyrė fiasko

Irano puolimas patyrė fiasko

Vėlų šeštadienio vakarą Iranas surengė beprecedentę ataką prieš Izraelį. Jos metu buvo paleista apie 300 bepiločių orlaivių ir raketų, kurių 99 proc. Izraelio, JAV ir Jordanijos pastangomis numušta. Izraelio gynybos pajėgų (IGP) atstovas spaudai adm. Danielis Hagari patvirtino, kad išpuolis buvo lauktas net kelias dienas, jam pasiruošta, tad visos gynybos pajėgos buvo mobilizuotos.

Šaltinis: „The times of Israel“

Anot adm. D. Hagari Iranas į Izraelį paleido daugiau nei 300 sviedinių – 170 bepiločių orlaivių, 30 sparnuotųjų raketų ir 120 balistinių raketų. 99 proc. jų sunaikinos oro gynybos pajėgos.

„Tai labai reikšmingas strateginis pasiekimas“, – kalbėjo IGP atstovas.

Pranešama, kad Izraelio pietuose ore numuštos Irano balistinės raketos skeveldros sužeidė 7-erių metų mergaitę. Netoli Arado beduinų miestelyje gyvenantis vaikas buvo nuvežtas į Sorokos ligoninę Beeršeboje. Mergaitės būklė išlieka sunki.

Izraelio oro pajėgų paskelbta nuotrauka, kurioje matyti po gynybos operacijos į bazę grįžtantys lėktuvai / Izraelio gynybos pajėgų nuotr.

„Irano grasintojai susidūrė su IGP oro ir technologiniu pranašumu ir stipria kovine koalicija, kuri kartu perėmė didžiąją daugumą grėsmių“, – komentavo adm. D. Hagari.

Jis teigė, kad visus 170 bepiločių orlaivių ir 30 sparnuotųjų raketų už šalies sienų numušė Izraelio oro pajėgos ir jų sąjungininkai. Nei vienam dronui ar sparnuotajai raketai nepavyko patekti į Izraelio oro erdvę. Tolimojo nuotolio oro gynybos sistema „Arrow“ sugebėjo numušti „didžiąją daugumą“ iš 120 paleistų balistinių raketų, nors kai kurios prasiskverbė pro Izraelio gynybą ir smogė Nevatimo oro pajėgų bazei, esančiai Izraelio pietuose. Ten buvo padaryta nedidelė žala, tačiau bazės darbas nesutriko, viskas veikia, kaip įprasta.

„Iranas manė, kad galės paralyžiuoti bazę ir taip pakenkti mūsų oro gynybos pajėgoms, bet nepavyko. Oro pajėgų lėktuvai toliau kyla ir leidžiasi iš bazės bei išvyksta į puolimo ir gynybos misijas, įskaitant lėktuvus Adir (F-35), kurie dabar grįžta iš bazės gynybos misijos ir netrukus pamatysite juos besileidžiančius“, – sakė IGP atstovas.

Anot jo, labiausiai buvo baiminamasi, kad, paleidus „Arrow“ raketas civiliams gyventojams gali pakenkti krintančios skeveldros. Vėliau, buvo paskelbta, kad pavojus praėjo ir izraeliečiams bei šalies svečiams nebereikia būti šalia saugių patalpų. Vis dėlto, anksčiau paskelbti susibūrimų ribojimai bei atšaukti edukaciniai užsiėmimai mokyklose ir universitetuose vis dar galioja.

JAV pareigūnai teigė, kad amerikiečių kariškiai numušė Irano bepiločius orlaivius, skridusius Izraelio link, tačiau neatskleidė tikslaus skaičiaus ir vietos, kur tai įvyko. Saugumo šaltiniai naujienų agentūrai „Reuters“ patvirtino, kad JAV pajėgos, veikiančios šiame regione esančiose neskelbiamose bazėse, Sirijoje, netoli Jordanijos sienos, numušė daugybę Irano bepiločių orlaivių.

Taip pat žinoma, kad Jordanijos lėktuvai numušė dešimtis Irano bepiločių orlaivių, skridusių per šiaurinį ir centrinį šalies regionus link Izraelio. Tai – dar vienas šios šalies, griežtai kritikavusios Izraelio persekiojimą dėl karo prieš „Hamas“ teroristus, solidarumo įrodymas.

Didžiosios Britanijos atstovai pareiškė, kad Karališkųjų oro pajėgų reaktyviniai lėktuvai Artimuosiuose Rytuose prireikus perims bet kokias oro atakas jų esamų misijų ribose.

„Reaguodama į išaugusias Irano grėsmes ir didėjančią eskalavimo riziką Artimuosiuose Rytuose, JK vyriausybė bendradarbiauja su partneriais visame regione, siekdama paskatinti deeskalaciją ir užkirsti kelią tolesniems išpuoliams“, – teigiama pareiškime.

Izraelio oro gynyba sulaikė Irano ataką / Izraelio gynybos pajėgų nuotr.

Ruošiantis atakai Jordanija, Irakas ir Libanas kelioms valandoms buvo uždarę savo oro erdvę. Izraelis taip pat paskelbė, kad jo oro erdvė bus uždaryta nuo sekmadienio 12.30 val. iki nenustatyto laiko, todėl bus atšaukti įvairūs skrydžiai. Skrydžiai Tel Avivo Ben Guriono oro uoste buvo jau sekmadienio rytą.

Egipto kariuomenės ir saugumo šaltiniai teigė, kad Egipto oro gynyba buvo pasirengusi, o specialiai suburta komanda stebi situaciją ir pasiruošusi priimti reikalingus sprendimus dėl šalies oro erdvės uždarymo.

Sirija taip pat įvedė aukštą karinę parengtį Rusijoje pagamintose žemės ir oro gynybos sistemose „Pantsir“, kurios dislokuotos aplink sostinę Damaską ir pagrindines bazes Izraelio. Šios šalies kariuomenės šaltiniai naujienų agentūrai „Reuters“ pareiškė esantys įsitikinę, kad Izraelis imsis atsakomųjų veiksmų prieš objektus, kuriuose įsikūrusi proiranietiška milicija.

Tuo tarpu Irano gynybos ministras Mohammadas Reza Ashtiani pagrasino tvirtu atsaku bet kuriai šaliai, kuri „atveria savo oro erdvę ar teritoriją Izraelio atakoms prieš Iraną“, – pranešė pusiau oficiali Irano naujienų agentūra „Mehr“.

Šeštadienį, iškart po vidurnakčio, Izraelio Ministras Pirmininkas Benjaminas Netanyahu ir aukščiausi gynybos struktūrų vadovai susirinko į karinę būstinę Tel Avive, kad įvertintų saugumo situaciją.

Kanalas „Channel 12“ vėliau citavo „įtakingą Izraelio pareigūną“, kuris pažadėjo „precedento neturintį atsaką“ į Irano išpuolį ir ragino izraeliečius neiti miegoti dėl to, kas artėja Teheranui.

Vis dėlto, sekmadienį vyriausybė pranešė, kad, dėl sąlyginai nedidelės žalos, atsisako atsakomojo smūgio Iranui.

Izraelio gynybos pajėgų atstovas žiniasklaidai Danielis Hagari / „The Times of Israel“ nuotr.

Pasaulio lyderiai pasmerkė Irano ataką

„Channel 12“ žinių tarnyba pranešė, kad JAV buvo pirmosios, kurios sužinojo apie planuojamą ataką ir nedelsiant įspėjo Izraelį, po ko iškart buvo pradėta ruoštis gintis. Tai buvo ženklas piliečiams, kad oro ataka neišvengiama.

Rengiantis Irano oro antpuoliui Baltieji rūmai paskelbė, kad JAV prezidentas Joe Bidenas nutrauks savaitgalio kelionę į Delaverą ir surengs konsultacijas su nacionalinio saugumo komitetu dėl galimo Irano smūgio Izraeliui.

„Mūsų anksčiau išsakyti įsipareigojimai Izraeliui Irano rengiamų grėsmių akivaizdoje yra tvirti“, – grįžęs į Baltuosius rūmus socialiniame tinkle X, anksčiau buvusiame „Twitter“, rašė JAV prezidentas.

J. Bideno gynybos sekretorius Lloydas Austinas antrą kartą per tris dienas paskambino Izraeliui kolegai Yoavui Gallantui ir aptarė JAV paramą Izraelio gynybai, pranešė Pentagonas.

„Sekretorius Austinas aiškiai pasakė, kad Izraelis gali tikėtis visapusiškos JAV paramos gindamas savo šalį nuo bet kokių Irano ir jo remiamų organizacijų atakų“, – rašoma pareiškime.

Vėliau, po išpuolio, abiejų šalių gynybos ministrai vėl kalbėjosi. Y. Gallantas  informavo L. Austiną apie Izraelio gynybos veiksmus ir padėkojo JAV už tai, kad stojo Izraelio pusėn bei užtikrino, kad gynybos pajėgos yra maksimalioje parengtyje prieš galimus tolimesnius bandymus pulti.

Gynybos ministras Yoavas Gallantas 2024 m. balandžio 14 d. kalbasi su JAV gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu / Ariel Hermoni / IGP nuotr.

Nacionalinio saugumo patarėjas Jake’as Sullivanas taip pat kalbėjosi su kolega iš Izraelio Tzachi Hanegbi, siekdamas užtvirtinti Vašingtono „nepajudinamą įsipareigojimą“ Izraeliui.

Didžiosios Britanijos Ministras Pirmininkas Rishi Sunakas pasmerkė Irano ataką prieš Izraelį, kuri, jo teigimu, rodo, kad ši šalis „savo regione ketina pasėti chaosą“.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Stephane’as Sejourne’as taip pat pasmerkė Irano išpuolį kaip „naują grėsmės saugumui lygį“.

„Prancūzija griežčiausiai smerkia Irano ataką prieš Izraelį, – rašė jis socialiniame tinkle X. – Spręsdamas imtis šio precedento neturinčio veiksmo, Iranas pasiekė naują destabilizacijos lygį ir rizikuoja kariniu eskalavimu“.

Izraelio Ministras Pirmininkas Benjaminas Netanyahu sušaukė karo kabineto posėdį Tel Avive / „The Times of Israel“ nuotr.

Kiti teroristai taip pat nesnaudžia

Izraeliui ruošiantis Irano bepiločių orlaivių ir raketų atakai, šiaurinėje Sniro bendruomenėje nuaidėjo perspėjimo sirenos, o teroristinė grupė „Hezbollah“ teigė paleidusi dešimtis raketų iš Libano į Izraelio armijos bazę Golano aukštumose.

Vykstant Izraelio ir „Hamas“ teroristų karui Gazos ruože, Irano remiama „Hezbollah“ kasdien vykdo atakas prieš Izraelį.

Apsaugos įmonė „Ambrey“ pranešė, kad, derindamiesi prie Irano, Jemeno husių sukilėliai paleido į Izraelį kelis bepiločius orlaivius. Manoma, kad sprogmenys turėjo pasiekti Izraelio teritoriją vienu metu.

Admirolo Y. Hagari teigimu, per Irano ataką iš Jemeno ir Irako paleisti dronai taip pat nepasiekė Izraelio.

Įtampa tarp Izraelio ir Irano pastarosiomis dienomis pasiekė aukščiausią tašką, Islamo Respublikai pažadėjus atkeršyti už septynių Islamo revoliucijos gvardijos korpuso narių, kurių tarpe buvo du generolai, žūtį balandžio 1 d. per įtariamą Izraelio aviacijos smūgį į pastatą netoli Teherano konsulato Damaske.

„Reaguodamas į daugybę sionistų režimo įvykdytų nusikaltimų, įskaitant išpuolį prieš konsulinį skyrių… Islamo revoliucijos gvardijos korpusas paleido dešimtis raketų ir bepiločių orlaivių į konkrečius taikinius okupuotose teritorijose (Izraelyje)“, – skelbė valstybinė televizija.

Operacija „Honest Promise“ „buvo vykdoma gavus Aukščiausiosios nacionalinio saugumo tarybos pritarimą, prižiūrint Ginkluotųjų pajėgų generaliniam štabui“, – sakoma Islamo Respublikos pareigūnų paskelbtame pranešime.

Per kelias minutes po paleidimo Irano aukščiausiojo lyderio ajatolos Ali Khamenei paskyroje socialiniame tinkle X buvo pakartotinai paskelbtas jo pažadas, kad „piktasis (Izraelio) režimas bus nubaustas“.