Karalienės Esteros sausainiai

Karalienės Esteros sausainiai

Autorius: Dovilė Rūkaitė

Purimo homentašenai, žinomi, kaip  Hamano ausys – tai tradiciniai sausainiai, kuriuos kepame iš mielinės arba smėlinės tešlos. Tai trikampio formos sausainiai, kartais lipdomi ir delno dydžio.

Iš pasirinktos iškočiotos tešlos formuojami apskritimai, į vidurį dedame 1-2 šaukštelius pasirinkto įdaro,  užlenkiame iš trijų kampų tešlos kraštus, o per vidurį paliekame  mažą “langelį”, kad matytųsi šiek tiek įdaro.

Įdarų įvairovė didesnė nei tešlos receptų pasirinkimas. Štai „Žydų maisto naujienlaiškio archyvas„ (JAV) skelbia 60 receptų, bet įdomesnių nėra daug. Rekomenduojam hamentašenus įdaryti su senovišku slyvų įdaru – receptas žemiau.

 

YAD leidyklos knygelėje „Žydų valgia“ randame tik  vieną receptą Nr. 448 Sausainiai „Karaliene Estera”. Pasižvalgius po populiarius žydų kulinarijos šaltinius atrandame, kad šis receptas kilęs iš Rytų Europos, tipingai įdarui naudojamos aguonos.

Dalinamės receptais! Linksmo Purim’o!

Nr. 448 Sausainiai „Karalienė Estera” (pagal „Žydų valgiai“)

100g margarino, 1 stiline cukraus, 1 kiaušinis, 2 Šaukštai apelsinų sulčių, 2 šaukšteliai tarkuotos apelsino cedros, 2 stiklinės miltų 2 šaukšteliai kepimo miltelių. Margariną, cukrų, kiaušinius, apelsinų šultis ir cedra išplakti. Pridėti sumaišytus su kepimo milteliais miltus. Išminkyti. Padėti 30 min. j saldytu- va. Po to iškočioti 3-4 mm storio tešią ir supjaustyti ja trikampiais. Kepti nepateptoje keptuvėje (orkaitėje) 10-12 min. 200° temperatūroje.

Karalienės Esteros sausainiai / Mohn Kichlach (pagal sonyasanford.com)

Šiuose sausainiuose svarbiausias ingredientas yra aguonos. Mohn Kichlach arba karalienės Esteros sausainiai valgomi ištisus metus, tačiau turi ypatingą reikšmę Purimo šventės metu.

Jidiš kalboje „mohn“ reiškia „aguona“.

Aguonos primena, kad karalienė Estera buvo vegetarė ir slapčia laikėsi košerio, valgydama tik sėklas, ankštines daržoves, kitas daržoves ir vaisius. Per Purimą įprasta valgyti įvairius vegetariškus patiekalus su pupelėmis, sėklomis.

Karalienės Esteros sausainiai  – tai paprasti cukraus sausainiai, dažniausiai gardinami migdolų ekstraktu, o šiuose (receptas žemiau) įmaišyta tarkuota citrinos žievelė ir citrinos sultys, suteikiančios  ryškesnį citrusinį skonį. Galite juos valgyti be nieko, bet jie labai  skanūs apšlakstyti paprastu glajumi arba baltuoju šokoladu.

Šią tešlą taip pat galima naudoti gaminant homentašenus.

Mohn Kichlach – Karalienės Esteros sausainiai

Receptas

Ingredientai:

2 puodeliai (275 g) miltų

2 šaukštai aguonų

½ šaukštelio kepimo miltelių

½ šaukštelio druskos

¾ puodelio (170 g) nesūdyto sviesto

⅔ puodelio (133 g) granuliuoto cukraus

1 didelis kiaušinis

1 šaukštelis vanilės ekstrakto

1 citrinos žievės

1 šaukštas citrinos sulčių

Glazūrai:

1 puodelis cukraus pudros

1–2 šaukštai citrinos sulčių

Paruošimas:

Dvi kepimo skardas išklokite pergamentiniu popieriumi arba silikoniniu kepimo kilimėliu.

Vidutiniame dubenyje sumaišykite miltus, aguonas, kepimo miltelius ir druską, atidėkit pailsėti.

Dideliame dubenyje rankiniu mikseriu arba stacionariame maišytuve su mentele išsukite sviestą ir cukrų, kol masė taps šviesesnė ir puri, maždaug 3 minutes. Įmuškite kiaušinį ir plakite, kol visiškai susimaišys. Įmaišykite vanilę, citrinos žievelę ir citrinos sultis.

Sausus ingredientus suberkite į sviesto ir cukraus mišinį, plakite, kol viskas susimaišys. Stenkitės neperminkyti.

Suformuokite iš tešlos diską ir apvyniokite jį plastikine plėvele arba bičių vašku. Atšaldykite šaldytuve mažiausiai 2 valandas arba iki 2 dienų.

Kai būsite pasiruošę kepti sausainius, įkaitinkite orkaitę iki 163 °C (325 °F).

Iškočiokite tešlą maždaug ¼ colio storio. Iš tešlos išpjaukite norimas figūras, pavyzdžiui, trikampius, širdeles ar apskritimus. Suvyniokite tešlos likučius ir vėl iškočiokite, kol sunaudosite visą tešlą. Išpjautas figūras sudėkite ant paruoštų kepimo skardų, paliekant 1–2 colių tarpus tarp sausainių. Kepkite 15 minučių arba kol kraštai taps auksiniai ir sausainiai pradės tvirtėti. Leiskite sausainiams visiškai atvėsti ant grotelių prieš patiekdami, apšlakstydami glajumi arba baltuoju šokoladu.

Glazūrai:

Suplakite cukrų su 1 šaukštu citrinos sulčių. Jei per tiršta, įpilkite šiek tiek daugiau sulčių arba vandens, kol gausite skystesnę konsistenciją. Šaukštu arba šakute apšlakstykite sausainius glajumi.

Paruošta pagal sonyasanford.com

Senoviškas slyvų įdaras homentašenams

Šaltinis: „Light Jewish Holiday Desserts“ („Lengvi žydiški šventiniai desertai“) Autorė Penny Wantuck Eisenberg

Išeiga: apie 2 ½ puodelio

2 puodeliai džiovintų slyvų be kauliukų

1 puodelis vandens

½ šaukštelio cinamono

¼ puodelio cukraus

Vidutiniame puode sumaišykite slyvas, vandenį, cinamoną ir cukrų. Uždenkite ir virkite ant vidutinės ugnies, kol slyvas galima bus sutrinti. Sutrinkite masę šakute ir virkite iki norimo tirštumo.

Atšaldykite šaldytuve.