Kviečiame į diskusiją

Kviečiame į diskusiją

Žydų bendruomenė „Vilnius – Lietuvos Jeruzalė“ ir Vilniaus žydų viešoji biblioteka kviečia į diskusiją “GELBĖTI ARTIMĄ SAVO. Jei TAI pasikartotų, ar gelbėjimas Lietuvoje taptų visuotiniu?” kovo 19 d., antradienį, 18 val., Vilniaus žydų viešojoje bibliotekoje (Gedimino pr. 24).Lietuva jau antrąsyk minės Lietuvos žydų gelbėtojų dieną (kovo 15 d.), kuri į atmintinų dienų sąrašą įtraukta 2022 metų pabaigoje. Tą pačią dieną minima ir Pasaulio tautų teisuolių diena.
Premjerė I. Šimonytė Lietuvos žydų genocido aukų pagerbimo renginyje „Atminties kelias 1941–2021“ apie Holokaustą Lietuvoje yra sakiusi taip: „norisi tikėti, kad tai buvo skaudžiausios praeities valandos, beprotystės metas, kuris neturi nieko bendro su dabartimi. Visgi, tokios katastrofos gali pasikartoti – smurto protrūkiai, neapykantos kurstymas niekur nedingo. Ir dabar labai dažnai jie remiasi absurdiškomis sąmokslo teorijomis ir absurdiškais išvedžiojimais, todėl mes visi, ypač tie, kurie esame čia ir suprantame, kodėl svarbu čia būti, privalome padaryti viską, kad taip nenutiktų“.
Šiandien akivaizdu: smurto protrūkiai, vis dažniau pasitaikantys tai vienoje, tai kitoje pasaulio vietoje, prievarta ir agresija, absurdiška propaganda ir fake news išvedžiojimai niekur nepradingo – ar tai reiškia, tokia Katastrofa ir vėl gali įvykti? Ar anas „beprotystės metas“ tikrai neturi nieko bendro su ne mažiau beprotiška dabartimi? Ar tikrai padarėme viską, kad tai nepasikartotų? Ar galime būti tikri, kad Lietuvoje jau yra pakankamai giliai įsišaknijęs supratimas, užkertantis kelią tamsiam gaivalui? Ar turime pajėgų ir įtakingą šviesuolių sluoksnį, kuris neleistų įsiliepsnoti žemųjų instinktų aistroms?
Tai hipotetinių svarstymų erdvės, reikalaujančios ne tik vaizduotės, bet ir atsakingo, atsargaus ir korektiško požiūrio. Tačiau gvildenant šias nelengvas temas gal galėtų geriau išryškėti kontūrai problemų, kurių įvardinimas ir įvertinimas padeda suprasti, kur dabar esame, ko galime tikėtis ir – svarbiausia! – ką dar turime ir galime padaryti.
Lietuvos žydų gelbėtojų dienos paminėjimui skirtą diskusiją “GELBĖTI ARTIMĄ SAVO. Jei TAI pasikartotų, ar gelbėjimas Lietuvoje taptų visuotiniu?” organizuoja žydų bendruomenė „Vilnius – Lietuvos Jeruzalė“, Vilniaus žydų viešoji biblioteka.