LIETUVOJE DAR VIENAS ANTISEMITINIS IŠPUOLIS

LIETUVOJE DAR VIENAS ANTISEMITINIS IŠPUOLIS

Antradienio rytą pastebėta, kad Druskininkuose nuverstas paminklas Žydų geto kaliniams, kuris buvo pastatytas ne miesto ar valstybės, o privačių asmenų lėšomis. Dėl šio įvykio Letuvos policija pradėo ikiteisminį tyrimą.

Tai – dar vienas antisemitinis išpuolis, kurių per pastaruosius kelis mėnesius daugėja geometrine progresija.

„Kasdien sulaukiame žeidžiančių žinučių, į mūsų bendruomenes svaidomi akmenys, išpaišomos sinagogos, iš Seimo tribūnos skamba antisemitiniai pasisakymai. Tai labai primena koordinuotą akciją. Šis procesas ne slopsta, o, atvirkščiai, vis labiau įsibėgėja, tad reikėtų imtis griežčiausių priemonių, kad išvengtume tragiškos nelaimės“, – įsitikinusi Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė, advokatė Faina Kukliansky.

Prasidėję po Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio antisemitinių pareiškimų ir praėjusio spalio 7 d. teroristinės grupuotės „Hamas“ surengtų skerdynių Izraelyje, išpuoliai prieš Lietuvos žydus vis dažnėja. Vien praėjusią savaitę buvo užpulta Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė Vilniuje ir Šiaulių apskrities žydų bendruomenė, nacistiniais ženklais išpaišytas sostinės Viršuliškių rajone esantis pėsčiųjų tiltas ir ekstremistinės grupuotės simbolika apklijuotas miesto transportas, išniekinta Vilniaus choralinė ir sostinės Gėlių gatvėje esanti sinagoga.

Vandalizmo aktas Druskininkų Šv. Jokūbo gatvėje, kur 1941 – 1943 m. nacistų įkurtame gete kalėjo, o vėliau buvo nužudyta apie 900 žydų, yra dar viena antisemitinių išpuolių grandies jungtis.

„Net jei Izraelio politiką kritikuoja kitos valstybės ar kai kurie žmonės, tai visiškai neturi nieko bendra su tais žydais, kurie šiandien gyvena Lietuvoje. Esame Lietuvos piliečiai ir tikimės, kad valstybė pasirūpins mūsų saugumu“, – sako LŽB pirmininkė F. Kukliansky.