14-tą kartą vykusiame L. Taico atminimo turnyre būta ir naujo skambesio

14-tą kartą vykusiame L. Taico atminimo turnyre būta ir naujo skambesio

Šiaulių apskrities žydų bendruomenės Šiaulių sporto gimnazijos salėje surengtas tradicinis LiovosTaicos (1952–2009) atminimo turnyras šiemet buvo jau 14-tas. Džiugiu akordu tapo Lietuvos žydų bendruomenės „Makabi“ sporto klubo atstovų iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos miestų skyrių dalyvavimas.

„Šiaulių krašto“ inf.

Prisiminė L. Taicą

Per turnyro atidarymą apie ne vien Šiauliuose žinomą Liovą Taicą, jo entuziazmą sportui ir ypač futbolui kalbėjo Lietuvos sporto klubo „Makabi“ viceprezidentas, Kauno žydų bendruomenės pirmininkas, ilgametis respublikos futbolo teisėjų bendruomenės žmogus, kaunietis Gercas Žakas. Jam antrino Šiaulių „Makabi“ vadovas Oser Gleizer, kartu su bendraminčiais, tarp kurių buvo ir L. Taicas, dalyvavęs ne tik atkuriant „Makabi“ 1988–1989 metais, bet ir rengiant įvairias varžybas mieste. Tarp tokių būdavo ir sekmadieniais vykdavę krepšinio mėgėjų turnyrai. Turnyro organizaciniame komitete darbuojasi ne tik L. Taico duktė Rašella Galinienė (Taicaitė), bet ir jo anūkė Daniela.

Šiaulių „Makabi-2“ laimėjo krepšinio 3×3 turnyrą / Michailo Rostovskio nuotr.

Lietuvos sporto klubo „Makabi“ direktoriui Danieliui Dubrovinui šiauliečių renginys patiko: „Vertinu kuo puikiausiai, smagu, jog turnyras vyksta ne tik šventiškai, bet yra ir labai aukšto sportinio lygio. Anksčiau esu ir pats dalyvavęs varžybose, patinka ne tik tai, kas vyksta, bet ir kaip visa tai suorganizuota.“

„Makabiečiai“ buvo patys pirmieji Lietuvos atstovai, dalyvavę Tarptautinio olimpinio komiteto pripažintose varžybose. Taip 1989 metais Izraelyje vykusios pasaulinės makabiados atidaryme, nepaisant Maskvos ir TSRS ambasados rengtų intrigų, suplevėsavo trispalvė. Lietuvos žydai sugrįžo į varžybas, kuriose paskutinį kartą dalyvavo dar 1935 m., kai futbolo rinktinėje buvo ir du šiauliečiai.

„Makabi“ veikė iki pat tarybinės okupacijos, nes 1940 m. liepą ši organizacija ir jos skyriai (kaip ir kitos tarpukariu veikusios tautinės struktūros) buvo uždaryti. Pasisavintas „Makabi“ turtas atiteko įkurtai „Dinamo“ sporto draugijai.

Paplūdimio tinklinio nugalėtoja – Klaipėdos „Makabi“/ Michailo Rostovskio nuotr.

Salės futbolas, krepšinis 3×3 ir paplūdimio tinklinis

Šiemet pirmą kartą renginys vyko naujoje vietoje, todėl ir jo programa buvo kiek siauresnė nei ankstesniuose turnyruose. Buvo varžomasi trijų sporto šakų turnyruose: salės futbolo, krepšinio 3×3 ir paplūdimio tinklinio.

Futbolo aikštelėje visas trejas rungtynes laimėjo į „Ugninių grybų“ komandą susibūrę Dalius Kryžanauskas, Edvinas Lukys, Klaidas Ivanauskis, Kornelijus Tamošaitis, Nedas Rupšys, Tadas Bačiauskas, Tautvydas Stapušaitis, Vilius Patkauskas ir Justas Kubilinskas. Pastarasis ir subūrė draugų komandą. Minėjo, jog keletas žaidėjų yra rungtyniavę ir ankstesniuose L. Taico atminimo turnyruose, atstovauja skirtingoms Šiaulių apskrities III lygos pirmenybių komandoms. Turnyro organizaciją įvertino kaip labai gerą.

Futbolo varžybose pralaimėjimų nepatyrė „Ugninių grybų“ komanda / Michailo Rostovskio nuotr.

Nugalėtojai baigė turnyrą be pralaimėjimų, o atkakliausiai (5:4) po dviejų įtikinamų (12:4 ir 7:0) laimėjimų žaista su šįkart antrąją vietą pelniusia pernykšte turnyro laimėtoja – šiauliečių „Makabi-Metalo grupė“ ekipa.

Pastaroji iškovojo dvi pergales: 5:1 įveikė „MB Gidiją“ ir 7:6 – Klaipėdos „Makabi“. Klaipėdiečiai trečiąją vietą užsitikrino po pergalės 6:1 prieš ketvirtojoje vietoje likusią Šiaulių „MB Gidiją“.

Tarp dalyvavusių 12-os krepšinio 3×3 komandų laimėjo Šiaulių „Makabi-2“ (Alvydas Stapušaitis, Martynas Krasauskas, Lukas Kondrotas ir Norvidas Kalnietis), finale 13:10 nugalėję „Mezgėjus“. Trečiojoje vietoje finišavo pernykščiai turnyro laimėtojai Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ekipa.

Kaip savotišką ir kitų bendrų projektų tęsinį dalyvavimo turnyre tradiciją pratęsė ir „Fotografijos namų“ nariai, vadovaujami Rolando Parafinavičiaus.

Klaipėdos „Makabi“, paplūdimio tinklinio nugalėtojai, atstovavo Daniel Tarachovskij, Vitalij Redštein, Jurij Kalašnikov ir Ilja Sereda. Jie lemiamoje dvikovoje pranoko dažnai šiame turnyre dalyvaujančių Tomo Klicner ir Tomo Ubarto iš Šiaulių „Makabi“ duetą, treti – Šaukėnų atstovai, o ketvirti – vilniečiai.

Šiaulių sporto gimnazijos, renginio partnerio, turima sporto bazė ir labai palankios bendradarbiavimo sąlygos, kaip teigė Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pirmininkas Sania Kerbelis, leidžia kitais metais sugrįžti prie įprasto penkių sporto šakų turnyro formato, kuriame vėl bus šachmatai ir stalo tenisas.

Kiti šio žydų bendruomenės renginio partneriai buvo Lietuvos „Makabi“, Šiaulių miesto savivaldybės Kūno kultūros ir sporto skyrius, teisėjavimą bei deramą pačių varžybų „tinklelį“ užtikrinusios Šiaulių apskrities futbolo federacija bei sporto centras „Dubysa“.

Po renginio visi jo dalyviai ir svečiai buvo pakviesti į Šiaulių apskrities žydų bendruomenės būstinę, kur šeimininkai vaišino iš Ukrainos atvykusių bendruomenės narių pagamintais koldūnais.

Darbotvarkėje – ir daugiau tradicinių renginių

2024-ieji yra Šiaulių olimpinio 100-mečio metai, kai 1924 m. Lietuvos atstovai, tarp kurių buvo ir čia savo sportinį kelią pradėję, o vėliau treniravęsi Kaune, kur, žinia, buvo vienintelis šalyje dviračių trekas, šiauliečiai dviratininkai Isakas Anolikas ir Juozas Vilpišauskas, debiutavo vasaros olimpinėse žaidynėse Paryžiuje (Prancūzija). Tradicinis Šiaulių apskrities žydų bendruomenės šių olimpiečių paminėjimo renginys – 2018 metais pradėtas organizuoti dviračių žygis – dabar bus įpintas į birželio 8 d. vyksiančios miesto „Olimpinės dienos“ programą.

Rugsėjį kartu su Šiaulių apskrities futbolo federacija bus tęsiamas taipogi tapęs tradiciniu nuo 2021 m. vykstantis futbolo turnyras dėl Chaimo Frenkelio taurės.

Paplūdimio tinklinio rungtynių akimirka / Gintarės Daknytės nuotr.