LIETUVOS ŽYDŲ (LITVAKŲ) BENDRUOMENĖS PRANEŠIMAS:     Po vandalizmo akto prašome valstybės apsaugos

LIETUVOS ŽYDŲ (LITVAKŲ) BENDRUOMENĖS PRANEŠIMAS: Po vandalizmo akto prašome valstybės apsaugos

Pirmadienio vakarą buvo užpulta Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė – apsaugos kameros užfiksavo vandalą, kuris metė akmenį ir išdaužė virš įėjimo esantį stiklą. LŽB dėl šio įvykio kreipėsi į policiją.

Tai – dar vienas neišprovokuotas antisemitinis išpuolis prieš žydų tautybės Lietuvos piliečius, atspindintis priešiškas visuomenės nuotaikas, kurias gali būti eskaluojamos iš Seimo tribūnos ir teroristinės grupuotės „Hamas“ palaikytojų skleidžiamos retorikos.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė – ne politinė organizacija, kuri rūpinasi socialiniu ir kultūriniu Lietuvos žydų gyvenimu. Čia veikia kūdikių, vaikų ir jaunuolių klubai, Saulo Kagano gerovės centras, kuris rūpinasi bendruomenės senjorų buitimi namuose ir laisvalaikiu bendruomenėje. Tik laimingo atsitiktinumo dėka vandalizmo akto metu pro šalį nėjo praeiviai, o viduje, kur pabiro šukės, nebuvo žmonių, todėl buvo išvengta aukų. Tačiau kitas kartas gali baigtis daug liūdniau. Juo labiau, kad tai jau ne pirmas antisemitinis išpuolis prieš Lietuvos žydų bendruomenes – neseniai akmenys lėkė ir į Šiaulių apskrities žydų bendruomenės langus.

Taip pat gavome informacijos apie Vilniuje nacistų ženklais ir taikiniu apipaišytą pėsčiųjų tiltą. Dėl šio incidento taip pat kreiptasi į policiją, nes LR teisės aktai draudžia propaguoti totalitarinių ir autoritarinius režimus, jų ideologiją bei simbolius.

Sausį Europos Komisijos surengtame posėdyje visos šalys narės pristatė ataskaitą apie tai, kaip sekasi įgyvendinti ES kovos su antisemitizmu ir žydų gyvenimo puoselėjimo strategiją. Deja, turime konstatuoti, kad Lietuvoje ji vykdoma gana vangiai – antisemitinių išpuolių vis daugėja ir tai, žvelgiant į kitose šalyse vykstančius procesus, yra tik pradžia, tačiau valstybė nepakankamai užtikrina svarbių bendruomenės objektų – Vilniaus choralinės sinagogos, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės, Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos ir vaikų darželio „Salvija“, kurį lanko daug žydų tautybės vaikų – saugumą.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė prašo visuomeninių organizacijų, kurioms priklauso ir aktyviai veikia, pagalbos bei valstybės institucijų apsaugos, nes kitų šalių patirtis parodė – nuo tragiškos nelaimės mus gali skirti vos vienas žingsnis.