Unikali galimybė studentams

Unikali galimybė studentams

Pasaulio žydų kongresas kviečia žydų tautybės jaunuolius tapti Lauderio draugijos stipendininkais. Tai išskirtinė programa, padedanti suformuoti ateities lyderio įgūdžius ir suteikianti priemonių keisti pasaulį, kuriame gyvens ateities kartos.

Lauderio draugijos stipendija – tai išskirtinė programa jaunuoliams, norintiems imtis lyderystės, stiprinti savo bendruomenes, kovoti su antisemitizmu, išsaugoti Holokausto atmintį bei palaikyti Izraelio valstybę šiuo iššūkių kupinu laikotarpiu. Ji suteikia žinių, praktinės patirties ir ryšių, padėsiančių tapti rytojaus lyderiais.

Kursas trunka vienerius metus – nuo rugpjūčio iki rugpjūčio – ir siūlo unikalų žinių ir praktinės patirties derinį. Draugijos nariai turės galimybę bendrauti su tarptautinės politinės arenos lyderiais ir ekspertais, skatins reikšmingus pokyčius savo universitetuose ir bendruomenėse bei bendraus su bendraamžiais iš viso pasaulio. Svarbiausi renginiai – rugpjūtį įvyksiantis atidarymo seminaras Niujorke ir aukščiausio diplomatinio lygio susitikimas Europoje gegužės pabaigoje.

Pretendentams tapti Lauderio draugijos nariais taikomi šie kriterijai:

√ amžius nuo 18 iki 26 metų,

√ šiuo metu įstojo į akademinę instituciją arba yra žydų studentų sąjungos narys (-ė).

Paraiškos priimamos iki š. m. kovo 8 d., penktadienio, ČIA: https://www.worldjewishcongress.org/en/lauder-fellowship-application

Norėdami gauti daugiau informacijos ar iškilus klausimams, susisiekite su Pasaulio žydų kongreso „NextGen“ padalinio komanda: fellowship@wjc.org.

Lauder draugijos stipendininkai sesijos metu / Shahoro Azrano nuotr.

Apie Draugiją

Lauderio draugija yra tarptautinis geriausių žydų studentų lyderių tinklas, siekiantis reprezentuoti pasaulio žydų bendruomenę ir jai atstovauti aukščiausiame lygmenyje. Jos nariai dažniausiai veikia viešosios diplomatijos, politikos, komunikacijos ir kitose svarbiose srityse.

Viso kurso metu draugijos studentai semsis žinių iš įtakingiausių Pasaulio žydų kongreso lyderių ir ekspertų, taip pat klausys žymiausių bendruomenės narių pranešimų. Stipendininkai taip pat turės galimybę susipažinti su viešai neatskleista Jungtinių Tautų ir kitų organizacijų informacija, stažuotis ir naudotis kitais Pasaulio žydų kongreso resursais.

Pirmojo seminaro Niujorke metu, Lauderio draugijos stipendininkas, padedamas kuratorių, sukurs asmeninį darbo planą, pritaikytą jo aplinkos specifikai, kurį turės įgyvendinti kurso metu.

Kursui besibaigiant jaunieji lyderiai vyks į Europą, kur aukščiausio lygio susitikime turės galimybę bendrauti su įvairių bendruomenių lyderiais, dalyvaus susitikimuose, savo darbo rezultatus pristatys kolegoms.

Lauderio stipendija trunka vienerius kalendorinius metus, pradedant rugpjūčio mėn. Stipendija prasideda seminaru Niujorke, kurio metu grupė turi galimybę susitikti su savo bendraamžiais, pasiklausyti geriausių WJC ekspertų ir planuoti savo asmeninį darbo planą. Metų eigoje stipendininkai dirba pagal savo asmeninį darbo planą, kuris yra projektas, kurį jie įgyvendina siekdami paremti savo vietinę bendruomenę ar kolegijos miestelį, vadovaudamiesi Pasaulio žydų kongreso gairėmis ir ištekliais. Metų pabaigoje stipendininkai nuvežami į Europą aukšto lygio diplomatijos aukščiausiojo lygio susitikime, kuriame susitiks su įvairiais bendruomenių lyderiais, dalyvaus diplomatiniuose susitikimuose ir savo darbo planą pristatys kolegoms.

Pretenduodamas į Lauderio draugijos stipendiją, asmuo įsipareigoja:

√ dalyvauti kelių dienų seminare Niujorke, kuris vyks pirmoje rugpjūčio pusėje, (rugpjūčio pradžioje-viduryje)

√ kurso metu įvykdyti susikurtą planą,

√ karta per 6 – 8 savaites dalyvauti maždaug valandą trunkančiuose virtualiuose susitikimuose,

√ kurso pabaigoje dalyvauti Europoje vyksiančiame diplomatijos viršūnių susitikime.

Pabrėžiama, kad ši stipendija nėra stažuotė Pasaulio žydų kongrese ir nėra mokama galimybė.

Apie draugijos įkūrėją

Ronaldas S. Lauderis nuo 2007 m. yra Pasaulio žydų kongreso prezidentas. Jis – filantropas, investuotojas, meno kolekcionierius ir buvęs valstybės tarnautojas, kurio veikla liudija apie nuoširdų atsidavimą žydų kultūrai.

Būdamas Pasaulio žydų kongreso prezidentu, ambasadorius R. S. Lauderis reguliariai susitinka su valstybių vadovais, ministrais pirmininkais ir vyriausybių atstovais, siekdamas tarptautiniu mastu aptarti žydams ir žydų bendruomenėms susirūpinimą keliančias problemas. Jis pasisako už paramos Izraeliui svarbą, ypač laikais, kai puolama valstybė ar jos piliečiai. Taip pat jis remia ir skatina augti viso pasaulio žydų bendruomenes.

Ambasadorius Lauderis taip pat yra Aušvico-Birkenau memorialinio fondo, kuris remia autentiškų buvusios Vokietijos nacių koncentracijos ir naikinimo stovyklos liekanų išsaugojimą, pirmininkas. 2020 m. sausį fondas į šios koncentracijos stovyklos 75-ųjų išvadavimo metinių minėjimą atvežė daugiau nei 100 išgyvenusiųjų Aušvicą-Birkenau ir jų šeimas.

1983–1986 m. ambasadorius Lauderis buvo JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojas Europos ir NATO reikalams. 1986 m. prezidentas Ronaldas Reiganas jį paskyrė JAV ambasadoriumi Austrijoje, kur daug nuveikė stiprindamas ryšius tarp šių dviejų šalių.

Diplomatinė ambasadoriaus patirtis Austrijoje sustiprino gilų dėkingumą ir atsidavimą jo žydiškoms šaknims ir paveldui. Per tą laiką jis inicijavo tai, kas tapo pagrindine asmenine misija – remti žydų gyvenimo atgaivinimą visose Vidurio ir Rytų Europoje bendruomenėse, kurias nuniokojo holokaustas ir smaugė sovietinės represijos.

1987 m. jis įkūrė Ronaldo S. Lauderio fondą, kuris dabar remia žydų mokyklas, stovyklas ir bendruomenės centrus Austrijoje, Baltarusijoje, Bulgarijoje, Čekijoje, Vokietijoje, Graikijoje, Vengrijoje, Lenkijoje, Rumunijoje, Slovakijoje ir Ukrainoje. Ambasadoriaus Lauderio pastangos padėjo tūkstančiams naujos kartos žydų užmegzti ryšį su savo paveldu.

1997 m. ambasadorius Lauderis buvo išrinktas Žydų nacionalinio fondo prezidentu ir po sėkmingos 10 metų kadencijos tapo valdybos pirmininku. Nuo 1999 iki 2001 m. jis buvo pagrindinių Amerikos žydų organizacijų prezidentų konferencijos pirmininkas.