Izraelio gynybos ministras Galantas: Jei karas baigsis neišlaisvinus įkaitų Gazoje, jie ten liks daugelį metų

Izraelio gynybos ministras Galantas: Jei karas baigsis neišlaisvinus įkaitų Gazoje, jie ten liks daugelį metų

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas pasisakė po „Hamas“ laikomų 136 įkaitų artimųjų surengtų 24 valandas trukusių protestų, kuriais buvo pažymėtos 100 dienų nuo spalio 7 d. išpuolio. 

Tovah Lazaroff                                                                                                                        Šaltinis“ „The Jerusalem Post“

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas / Yonatano Sindelo / Flash90 nuotr.  

„Įkaitai Gazos ruože bus įstrigę kelerius metus, jei karas prieš „Hamas“ baigsis jų nepaleidus, – kalbėdamas spaudos konferencijoje teigė Izraelio gynybos ministras Y.Gallantas. Jis įsitikinęs, kad be jo šalies karinio spaudimo neįmanoma pasiekti jokių susitarimų. – Tik turėdami jėgos pozicijos pranašumą galime užtikrinti įkaitų paleidimą“.

Hamas paskelbė filmuotą medžiagą

Pirmadienio vakarą „Hamas“ teroristai paskelbė vaizdo įrašą, kuriame teigė, kad spalio 7-ąją iš Be’erio kibuco pagrobti du įkaitai – 53 metų Yossi Sharabi ir 38 metų Itai Svirsky – buvo nužudyti.

Tiesa, anksčiau paskelbtame įraše „Hamas“ tvirtino, kad 77-erių įkaitė Hanna Katzir taip pat mirė nelaisvėje, tačiau vėliau ši moteris buvo paleista kartu su keliais kitais įkaitais.

Naujausiame vaizdo įraše įkaitė Noa Argamani pasakoja, kad Y. Sharabi žuvo Izraelio gynybos pajėgų (IGP) operacijos metu, kai jų raketos pataikė į pastatą, kuriame buvo laiko įkaitai. Moteris taip pat kalba apie tai, kad I. Svirsky žuvo kitos Izraelio gynybos pajėgų operacijos metu, kilus gaisrui jau kitoje lokacijoje.

IGP vyriausiasis atstovas žiniasklaidai Danielis Hagari griežtai paneitė šį melą: „Tai „Hamas“ melas. Pastatas, kuriame buvo laikomi įkaitė, nebuvo priskirtas prie taikinių, į jį nepataikė mūsų pajėgos. Maža to, mes nepuolėme objektų, kuriuose, kaip žinojome, galėjo būti laikomi įkaitai. Operacijos metu nežinojome, kur jie yra, tik dabar, žvelgdami atgal, galime tvirtai pasakyti, kad mūsų ginklai pataikė į netoli tos vietos buvusius taikius, tačiau ne į objektus, kuriuose teroristai laikė įkaitus. Šiuo metu atidžiai analizuojame „Hamas“ išplatintus vaizdus ir turimą informaciją“.

Itai Svirsky ir Yossi Sharabi / Įkaitų ir dingusių artimųjų forumo nuotr.

„Vis dėlto, – pridūrė D. Hagaro, – noriu jus informuoti, kad pastarosiomis dienomis IGP atstovai susitiko su Itai ir kitų belaisvių šeimomis bei išreiškė didelį susirūpinimą dėl jų likimo. Net ir šiomis sunkiomis valandomis nuolat palaikome ryšį su šeimomis, dalijamės mums žinoma patikrinta informacija apie jų artimuosius“.

Y. Sharabi buvo pagrobtas kartu su 13 metų sūnumi Orenu, kuris vėliau buvo paleistas. I. Svirsky gyvena Tel Avive, tačiau lemtingąją dieną tame pačiame kibuce lankė savo tėvus Oritą ir Rafį, kurie yra vieni iš 1200 spalio 7-osios išpuolio aukų.

Noa Argamani buvo pagrobta iš iš muzikos festivalio „Nova“ ir yra viena iš tų įkaitų, apie kuriuos kalbama daugiausiai, nes jos pagrobimas buvo nufilmuotas. Be to, Noa mama Liora serga vėžiu ir tikisi išvaduotą dukrą, kol dar gyva.

Minėtasis vaizdo įrašas buvo antrasis. Prieš tai, vėlų sekmadienio vakarą „Hamas“ pasidalijo vaizdais, kluriuose visi trys įkaitai – Argamani, Sharabi ir Svirsky – buvo nufilmuoti kalbantys. Po to teroristai pareiškė, kad daugiau žinių apie įkaitų likimą praneš pirmadienį.

Nė vienas vaizdo įrašas neturėjo laiko žymos ar nuorodos, kada jie buvo nufilmuoti.

Pažymėtina, kad minėtieji vaizdo įrašai buvo paviešinti, kai pasirodė pranešimai, kad derybos, kuriose Egipto ir Kataro atstovai siūlė laikinus susitarimus ir vyresnio amžiau įkaitų išlaisvinimą, pateko į aklavietę: „Hamas“ reikalauja, kad į bet kokį susitarimą turi būti įtrauktos nuolatinės paliaubos, o Izraelis ir toliau yra pasiryžęs sunaikinti teroristinę grupę ir išstumti ją iš Gazos ruožo anklavo.

Izraelio ministras pirmininkas B. Netanyahu ir gynybos ministras Y. Gallantas įsitikinę, kad, siekiant susitarti dėl įkaitų, karinė kampanija Gazoje yra geriausias spaudimo svertas.

Tuo metu įkaitų artimieji ir jų rėmėjai ragina Izraelį dabar sudaryti sandorį, net ir už didelę kainą, baimindamiesi, kad kiekviena diena nelaisvėje kelia pavojų įkaitų gyvybėms. Jau spėjama, kad 23 iš 136 įkaitų nebėra gyvų.

Pirmadienio spaudos konferencijoje Izraelio gynybos pajėgų vadas patikslino, kad 110 iš maždaug 250 belaisvių, pagrobtų spalio 7 d. išpuolio metu, buvo paleisti ir pažadėjo daryti viską, kad sugrąžintų likusius įkaitus namo.

„Tiek mūsų priešai, tiek draugai seka karo Gazoje eigą, stebi mus. Izraelio valstybės ateitis čia, mūsų žemėje, priklauso nuo šio karo rezultatų“, – pareiškė Y. Gallantas.

Jis išsakė ir Vyriausybės požiūrį į Gazos ruožo ateitį po karo ir „Hamas“ sunaikinimo.

„Palestiniečiai gyvena Gazoje, taigi jie ir valdys Gazą ateityje. Būsimą valdžią turi sudaryti žmonės, kurie nėra priešiški Izraelio valstybei. Tai bus alternatyvi civilių žmonių valdžia,  kuri rūpinsis Gazos ruožo gyventojų gerove, užuot sutelkusi dėmesį į žalos Izraelio žmonėms darymą“, – sakė jis.

Y. Gallantas įsitikinęs, kad valstybės neryžtingumas gali pakenkti karo baigčiai.

„Politinis neryžtingumas gali pakenkti karinės operacijos eigai. Tai yra karas, kuriam reikia ryžto – mūsų sėkmė nuo kareivio lauke iki ministrų kabineto ir Izraelio vyriausybės – yra pasiryžimas laimėti“, – kalbėjo vadas.

Bidenas žada ir toliau stengtis išlaisvinti įkaitus

Sekmadienį, minint 100 dienų spalio 7 d. teroristinio išpuolio, JAV prezidentas Joe Bidenas pažadėjo toliau stengtis išlaisvinti įkaitus.

„Niekas neturėtų ištverti nė vienos dienos to, ką išgyveno įkaitai. Tuo labiau 100 dienų“, – sakė jis. – Šią baisią dieną aš dar kartą patvirtinu savo pažadą visiems įkaitams ir jų šeimoms – mes esame su jumis. Kiekvieną iš tų 100 dienų įkaitai ir jų šeimos buvo mano mintyse. JAV nacionalinio saugumo komanda ir aš be perstojo dirbome, siekdami užtikrinti jų laisvę.“

JAV buvo pagrindinė Izraelio sąjungininkė derybose su Egiptu ir Kataru dėl įkaitų paleidimo. Spalį lankydamasis Izraelyje, J. Bidenas susitiko su įkaitų šeimų atstovais. Maždaug dvylika iš jų buvo amerikiečiai, iš kurių šeši iki šiol tebėra nelaisvėje.

Savo pareiškime J. Bidenas apibendrino JAV pastangas išlaisvinti įkaitus pasitelkiant agresyvią diplomatiją.

„Pirmuosius šių pastangų rezultatus pamatėme spalio pabaigoje, kai du amerikiečiai vėl susitiko su savo artimaisiais. Lapkričio mėnesį, glaudžiai bendradarbiaudami su Kataru, Egiptu ir Izraeliu, sutarėme dėl septynių dienų paliaubų, kurių metu buvo paleisti 105 įkaitai, įskaitant 4 metų amerikietį vaiką, ir leido pristatyti į Gazą humanitarinę pagalbą, – sakė JAV vadovas. – Dar keturi įkaitai buvo paleisti kitu metu, o vieną išlaisvino Izraelio gynybos pajėgos“.

J. Bidenas pažymėjo, kad siekė pratęsti šį susitarimą. Deja, „Hamas“ nusprendė kitaip.

„Vis dėlto, mes nenuleidžiame rankų – praėjusią savaitę JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas lankėsi šiame regione ir ieškojo būdų susitarti, kad būtų paleisti visi įkaitai“, – pridūrė jis.