LIETUVOS ŽYDŲ (LITVAKŲ) BENDRUOMENĖS KREIPIMASIS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS PARAMOS IZRAELIO VALSTYBEI IZRAELIO IR TERORISTINĖS „HAMAS“ GRUPUOTĖS KARO KONTEKSTE

LIETUVOS ŽYDŲ (LITVAKŲ) BENDRUOMENĖS KREIPIMASIS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS PARAMOS IZRAELIO VALSTYBEI IZRAELIO IR TERORISTINĖS „HAMAS“ GRUPUOTĖS KARO KONTEKSTE

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė (Toliau-LŽB) norėtų atkreipti LR Vyriausybės bei LR Užsienio reikalų ministerijos dėmesį į tris itin svarbius klausimus, reikalaujančius neatidėliotino reagavimo ir bendradarbiavimo svarbiais klausimais, susijusiais su Izraelio ir teroristinės “Hamas“ grupuotės karu. Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė mano, jog Lietuva, demokratinė valstybė, turėtų paskelbti vieningą poziciją dėl Izraelio ir “Hamas” karo, tokiu būdu atkakliai stojant teisingoje istorijos pusėje.

Pirmiausia, svarbu atkreipti dėmesį į tai, jog Pietų Afrikos Respublika apkaltino Izraelį vykdant genocidą prieš palestiniečius. Tai rimtas, tačiau nepagrįstas kaltinimas, kurį LŽB ragina LR Vyriausybę bei LR Užsienio reikalų ministeriją pasmerkti. Izraelis planuoja siųsti savo atstovą į Tarptautinį Teisingumo Teismą Hagoje, kad šis pasiūlymas būtų užginčytas, todėl LŽB yra įsitikinusi, jog bendras tarptautinis pasmerkimas šiuo klausimu yra itin svarbus.

Antra, pasauliui artėjant prie 100-osios dienos nuo 2023 m. spalio 7 d. įvykusio pasibaisėtino “Hamas” teroro išpuolio prieš Izraelį, Europos žydų kongresas inicijuoja protesto dieną, skirtą atkreipti dėmesį į 129 izraeliečius įkaitus, kuriuos “Hamas” teroristai nežmoniškomis sąlygomis vis dar laiko Gazos ruože. Kelios šalys svarsto galimybę imtis simbolinių veiksmų, pavyzdžiui, apšviesti vyriausybinius pastatus geltona spalva su grotažyme #bringthemhomenow. LŽB ragina Lietuvos Vyriausybę dalyvauti šiose pasaulinėse akcijose ir siekti, kad mūsų valstybės veiksmai būtų matomi ir išgirsti.

Galiausiai LŽB išreiškia didžiulį susirūpinimą dėl Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus veiksmų, kurie, rodos, ignoruoja Izraelio valstybės piliečius-įkaitus Gazos ruože. Nors ši organizacija reiškia didžiulį rūpestį dėl humanitarinės padėties Gazoje, ji nutyli apie nelaisvėn pagrobtų izraeliečių, kuriuos Gazoje vis dar laiko Hamas teroristai, sąlygas. LŽB prašo Lietuvos paramos pareiškiant nepritarimą šiam, dvigubais standartais grįstam, atotrūkiui, raginant Tarptautinį Raudonąjį Kryžių aktyviau įsitraukti užtikrinant kiek įmanoma geresnę įkaitų padėtį nelaisvėje.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė supranta šių klausimų svarbą ir vertina Lietuvos Vyriausybės, Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos bei joms pavaldžių institucijų dėmesį jiems. Esame įsitikinę, kad tinkama parama Izraeliui, kovojančiam su barbariška teroristine grupuote Gazos ruože, ženkliai prisidėtų prie šių problemų sprendimo.

Faina Kukliansky

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė