Kaune paminėtas pabėgimo iš IX forto jubiliejus

Kaune paminėtas pabėgimo iš IX forto jubiliejus

Gruodis Lietuvos žydams – ne šiaip švenčių mėnuo. 1943 m. gruodžio 25-ąją, šešiasdešimt keturi Kauno IX forto kaliniai, tapę palaikų ekshumavimo ir deginimo operacijos dalimi, pasipriešino ir įvykdė drąsų pabėgimą.

Izraelio ambasadorė Hadas Wittenberg Silverstein ir Ya’arit Glezer / Marina Macrì nuotr.

Minėdamas 80-ąsias šio litvakams išskirtinio įvykio, Kauno IX forto muziejus parengė menininkų Džiugo Karaliaus ir Mindaugo Lukošaičio kartu su muziejininkais sukurtą ekspoziciją „Pabėgimas iš IX forto“, kuri pristato išgyvenusių kalinių atsiminimus ir kviečia lankytojus asmeniškai patirti emocinę kelionę per kelis šio istorinio įvykio pažinimo sluoksnius.

Kauno IX forto muziejaus direktorius Marius Pečiulis (dešinėje)  / Marina Macrì nuotr.

Į ekspozicijos atidarymą buvo susirinko svečiai iš Lietuvos ir užsienio, specialiai dėl šio renginio atvyko ir Izraelyje gyvenantys buvusių Kauno IX forto kalinių artimieji. Pabėgimo dalyvio Pinios Krakinovskio duktė Ya’arit Glezer pasidalijo savo prisiminimais. Jos mamos sukurtas eiles skaitė Y. Glezer anūkė Maajan, o lietuvių kalba – pati Ya’arit. Renginio svečiai klausėsi iš IX forto pabėgusių kalinių artimųjų – Alekso Faitelsono sūnaus Yakovo Faitelsono ir Mendelio Deičo sūnaus Grishos Deičo – įrašytų kalbų, kuriose jie pasakojo apie savo tėvų patirtį. Pabėgimo istorijos svarbą šiandienos kontekste aktualizavo Kauno IX forto muziejaus direktorius Marius Pečiulis ir Izraelio ambasadorė Lietuvoje Hadas Wittenberg Silverstein.

Renginio akimirka / Marina Macrì nuotr.

Renginio programą parengė Kauno žydų bendruomenė ir jos vadovas Gercas Žakas. Skambėjo Aleksandro Rubinovo meninė kompozicija, pakvietusi svečius apmąstymui ir susikaupimui (atlikėjai: Monika Ryškutė-Žimailė, Liudas Mikalauskas, VDU Muzikos akademijos prof. Sabinos Martinaitytės ir Audronės Eitmanavičiūtės klasės studentės, tarptautinių konkursų laureatės Ugnė Stražnickaitė, Liepa Dabriškaitė, Ieva Vaivadaitė).

Renginio akimirkos nuotraukų galerijoje.