Sukotas Panevėžyje

Sukotas Panevėžyje

Panevėžio miesto žydų bendruomenės nariai sulaukė svečių iš Kupiškio.

Renginio akimirka / PŽB nuotr.

Buvo pristatyta nauja kraštotyrinė knyga „Kupiškio žydų bendruomenės atspindžiai. Kupiškėnų atsiminimai apie žydų bendruomenę“ ir Kupiškio meno mokyklos Dailės skyriaus mokinių paroda „Kupiškio žydų bendruomenė. Praeities ir dabarties sąsajos“. Renginio metu kalbėjo leidinio sudarytoja istorikė Aušra Jonušytė dar skaičiusi ir pranešimą „Kupiškio žydų bendruomenė ir jos likimas“, Kupiškio r. nevyriausybinių organizacijų koalicijos valdybos pirmininkė Marytė Semaškienė, meno mokyklos direktorė Daiva Šakickienė.

Kaip sekėsi piešti iliustracijas leidiniui pasakojo Augustė Žalkauskaitė, Nojus Pajarskas ir Vytė Sabaliauskaitė.

Renginio akimirka / PŽB nuotr.

Renginio akimirka / PŽB nuotr.

Kupiškėnams dėkojo Panevėžio miesto žydų bendruomenės pirmininkas Gennadijus Kofmanas. Renginio dalyviams apie savo darbą ir sukauptos istorinės medžiagos prasmę ir svarbą kalbėjo Kateryna Duzenko, Prancūzijos asociacijos „Yahad In Unum“ projekto vadovė. Mintimis dalinosi Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijos vadovas Raimondas Dambrauskas, buvusi mokytoja-kraštotyrininkė Ona Juospaitienė, su Kupiškio gimnazijos muziejininkais bendravusi dar prieš dvidešimt metų.

Koncertavo Kupiškio meno mokyklos mokytojai ir jų mokiniai.

Po renginio Panevėžio miesto žydų bendruomenė kartu su kupiškėnais  Sukoto šventę sutiko šiltoje, linksmoje ir jaukioje aplinkoje.

Sukotas – šventė, kai žydai mini išsilaisvinimą iš Egipto vergijos ir kelionę iki Šventos žemės. Šventė turi dvi prasmes: kasdieninė – derliaus  ir SUKA – iš Hebrajų kalbos – palapinė, iš Egipto išėjusių protėvių laikinas bustas. Dar Sukotas yra susirinkimų šventė, kai visi susirinkę kartu džiaugiasi, linki vieni kitiems sveikatos ir džiaugsmingai praleidžia laiką. Dėkoja Dievui už derlių ir laimingus praėjusius metus.

Sukoto ritualuose naudojami keturi augalai: lulav (palmės šakelė – primena stuburą), hadass (mirta – akys), arava (gluosnis – burna) ir etrog (citronas – širdis). Visi simboliai skirtingi, bet vienas be kito negali, visi būtini.

Pagal žydų tradicijas visi kartu pastatė palapinę (sukka), kurioje švenčiamas Sukotas – šventė sutampa su derliaus nuėmimu. Visi dalyviai ir svečiai vaišinosi Sukoto šventei atsivežtais žydiškais saldumynais, iškeptais Kupiškio rajono Uoginių amatų centro edukatorės Sandros Gabrėnaitės-Juknienės ir „Upės kepyklėlės“ moterų. Panevėžio miesto žydų bendruomenės nariai vaišino grilyje keptais kepsniais, įvairiais silkių patiekalais, kava, arbata ir gaiviaisiais gėrimais. Pirmininkas G. Kofmanas svečiams pasakojo apie Sukoto šventės tradicijas.

Renginio akimirka / PŽB nuotr.