Diskusija „Sukotas ir kitos žydų šventės: kuo jos dera su lietuviškomis ir kuo skiriasi?“ „Cvi Parke“

Diskusija „Sukotas ir kitos žydų šventės: kuo jos dera su lietuviškomis ir kuo skiriasi?“ „Cvi Parke“

Hebrajų mėnesio Tišrei penkioliktą dieną, o pagal Grigaliaus kalendorių praėjusį penktadienį Lietuvoje prasidėjo Sukotas – viena svarbiausių žydų rudens švenčių, kai kiekviena žydų šeima stato trijų metrų aukščio trisienę palapinę, kurioje kasdien turi sėsti prie stalo, o šiltuose kraštuose ir gyventi iki pat šventės pabaigos. Tai primena, kad išvaryti iš Egipto žydai net keturiasdešimt metų klajojo po Sinajaus dykumą, gyvendami tik palapinėse. Per tą laiką jie iš buvusių vergų tapo laisvais žmonėmis ir surado Pažadėtąją žemę.

Ta proga diskusijų klubo #ŽydiškiPašnekesiai šeimininkas aktorius, rašytojas ir publicistas Arkadijus Vinokuras šį trečiadienį kviečia į tradicinę Sukoto palapinę kviečia pasikalbėti itin aktualia tema – apie žydų rudens šventes.

„Sukotas yra savaitės trukmės žydų šventė, kuri švenčiama praėjus penkioms dienoms po Jom Kipuro. Sukotas švenčia derliaus nuėmimą ir mini stebuklingą Dievo apsaugą, kurią jis suteikė Izraelio vaikams išvykus iš Egipto. Sukotą švenčiame augmenija iškaišytoje palapinėje  (vadinamoje sukah) ir pasirinkdami  keturias ypatingas augmenijos rūšis”, – apie pačią šventę pasakoja A. Vinokuras.

Kaip ir visos tautos, taip ir žydai švenčia skirtingas šventes, siejamas su istorija, religija, laiko periodais. Šventės skirtos skatinti judaizmo tęstinumą iš kartos į kartą, bendrumo jausmą, sąsajas su istorine praeitimi.

Šios diskusijos metu aptarsime ir Sukoto šventę nepaprastai malonioje atmosferoje kūrybos ir laisvalaikio erdvėje „Cvi Parkas“.

Diskusijos dalyviai:

Natalja Cheifec – žydų kultūros ekspertė,

Shmuelis Yatomas – Vilniaus choralinės sinagogos kantorius,

Doc. dr. Aušra Pažėrė – Lietuvos žydų  istorikė, VU kontinentinės filosofijos ir religijos studijų katedros docentė,

Dainius Razauskas  – Humanitarinių mokslų daktaras, Lietuvos literatūros ir tautosakos instituto sakytinės tautosakos skyriaus vyresnysis mokslo darbuotojas.

Diskusiją moderuos diskusijų klubo #ŽydiškiPašnekesiai idėjos autorius ir šeimininkas Arkadijus Vinokuras.
Data: trečiadienis, spalio 4 d.

Laikas: 17:00
Vieta: kūrybos ir laisvalaikio erdvė „Cvi Parkas“ (buvusiame P. Cvirkos skvere).

Diskusija bus transliuojama tiesiogiai Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės Facebook paskyroje:
https://www.facebook.com/events/237519342278261/?ref=newsfeed
Transliacijos režisierius Saulius Vinokuras.