Žiežmarių sinagogai – pinigai iš JAV

Žiežmarių sinagogai – pinigai iš JAV

Tarptautinis susitarimas jau duoda vaisių – JAV paveldo užsienyje išsaugojimo komisija jau surinko pirmuosius 10 000 dolerių, kurie bus skirti Žiežmarių sinagogos antrojo aukšto, vadinamojo moterų balkono, restauravimui.

Starlet „Star“ Jones Lugo ir Faina Kukliansky sutarė sutelkti jėgas dėl Žiežmarių sinagogos / Lauros Stepanauskaitės nuotr.

Prabėgo keli mėnesiai po to, kai Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky pasirašė sutartį su Lietuvoje tuo metu viešėjusia JAV paveldo užsienyje išsaugojimo komisijos pirmininke Ms. Starlet „Star“ Jones Lugo. Buvo sutarta bendromis jėgomis pasirūpinti Žiežmarių sinagogos antrojo aukšto restauravimu. Komisija įsipareigojo šiam projektui rinkti lėšas, savo ruožtu Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė užtikrins sklandų projekto įgyvendinimą.

Žiežmarių sinagoga iškilo XIX amžiuje. 1920 m. ją nuniokojo gaisras, tačiau buvo atstatyta. Iki Antrojo pasaulinio karo ši sinagoga tūkstančiui tuo Žiežmariuose gyvenusių žydų buvo ne tik maldos namai, bet ir mokymo bei bendruomenės gyvenimo centras.

Po nacių okupacijos, 1941-ųjų rugpjūtį, vietos policininkai ir baltaraiščiai suėmė apie 150 žydžių moterų su vaikais ir uždarė miestelio sinagogoje. Kitą dieną suimtieji buvo nuvaryti į miškelį už kelių kilometrų nuo Žiežmarių ir ten sušaudyti Triliškių dvaro žemėje. Nužudytųjų žydų daiktai buvo suvežti į Žiežmarių sinagogą ir ten laikomi, kol juos išdalino vietos gyventojams.

Po karo išžudyta žydų bendruomenė Žiežmariuose nebeatsikūrė, o sinagoga ir toliau buvo naudojama kaip sandėlis. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę nuo, sugriautas pastatas grąžintas Lietuvos žydų bendruomenei. Jos pastangomis 2016 m. pradėti Žiežmarių sinagogos restauravimo darbai, kuriuos finansavo valstybė ir Kaišiadorių savivaldybė LŽB prisidėjo pinigais ir konsultacijomis.

Deja, pritrūkus pinigų, nebuvo restauruotas antrasis sinagogos aukštas. Įgyvendinus Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės ir JAV paveldo užsienyje išsaugojimo komisijos pasirašytą sutartį, tikimasi jau kitąmet baigti Moterų galerijos restauravimo darbus.

Andrejaus Tomenko nuotraukoje – Žiežmarių sinagoga.