#VilniusGhetto80. Seimo rezoliucija: Buvo parodytas unikalus ryžtas priešintis naciams

#VilniusGhetto80. Seimo rezoliucija: Buvo parodytas unikalus ryžtas priešintis naciams

Minėdamas 80-ąsias Holokausto Lietuvoje tragedijos metines, šiandien Seimas priėmė rezoliuciją, kuria pasmerkė rasistinius ir antisemitinius politikų pasisakymus ir pasiūlė antinacistinio geto pasipriešinimo dalyvių bei žydų gelbėtojų vardais pavadinti gatves bei mokyklas.

Už Seimo nario Emanuelio Zingerio pateiktą rezoliuciją „Dėl Holokausto Lietuvoje 80-ųjų metinių minėjimo“ balsavo tuo 111 iš 112 tuo metu posėdyje dalyvavusių Seimo narių.

Priimtu dokumentu parlamentarai pasiūlė įkurti Tarptautinę tarybą, skirtą sukurti Panerių memorialo ekspoziciją.

Ypatingai svarbu, kad rezoliucijoje pabrėžiama, jog buvo parodytas unikalus ryžtas priešintis naciams ginklu jungtiniame Vilniaus geto partizanų organizacijos pogrindyje.

Dokumente taip pat įrašyta rekomendacija Respublikos Prezidentui – suteikti Lietuvos getų antinacinio pasipriešinimo dalyviams karinius laipsnius ir apdovanojimus po mirties.

Parlamentarai paragino antinacinių rezistentų – geto pasipriešinimo dalyvių bei teisuolių, gelbėjusių savo kaimynus žydus, vardais pavadinti miestų ir miestelių mokyklas, gatves ir skverus. Taip pat prašoma šalies savivaldybių neteikti gatvių, paminklų ir kitų atminimo vietų, siekiant įamžinti asmenis, galimai kolaboravusius su nacių totalitariniu režimu, ir nerengti jų atminimui skirtų minėjimų.

Politikai paragino Lietuvos savivaldybes skirti dar didesnį dėmesį masinio žydų žudynių vietų tvarkymui ir atminimo puoselėjimui. Vadovaujantis Plungės, Kėdainių, Biržų ir kitų Lietuvos savivaldybių pavyzdžiu, pradėti ženklinti masinių žudynių vietas, atidengiant nužudytųjų vardus ir pavardes, o ne tik skaičius ir datas.

Rezoliuciją priėmęs Seimas prašo visoje Lietuvoje atnaujinti informacines kelio ženklų nuorodas į senąsias žydų kapines ir masinių žudynių vietas ir deramai jas tvarkyti.

Rezoliuciją priėmęs Seimas ragina Lietuvos kultūros ministeriją rinkti po visą pasaulį išblaškytą Lietuvos žydų kultūros paveldą ir plėsti judaikos kolekcijas Lietuvoje Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejuje.

Be to, Seimas ragina Vokietiją pradėti nacių okupacinės valdžios iš Lietuvos išvežtų žydų kultūros vertybių paieškas ir grąžinimą į Lietuvą; o Rusija raginama grąžinti okupacinės sovietų valdžios nusavintą Lietuvos piliečių žydų turtą, grąžinti žydų „Liaudies banko“ finansinius aktyvus.

Visą rezoliucijos tekstą gali perskaityti čia ↓