Šventės Panevėžio žydų bendruomenėje

Šventės Panevėžio žydų bendruomenėje

Roš Hašana – viena svarbesnių švenčių žydams. Prasidėjo nauji 5784 žydų metai. Nedidelis būrys Panevėžio žydų bendruomenės narių rugsėjo 17 d. bendruomenės kieme susirinko į pikniką paragauti šventinės chalos ir obuolių su medumi, palinkėti visiems pasaulio žydams laimingo ir saldaus gyvenimo, geros sveikatos, ištikimų draugų ir, svarbiausia, gerų paklusnių vaikų.

Šventės akimirka / PŽB nuotr.

Šįmet pirmą kartą Panevėžio žydų bendruomenėje svečiavosi Lietuvos žydų skautai. Jie atvažiavo tiesiai iš Žaliosios girios, kurioje, kartu su Panevėžio skautais, praleido dvi paras. Jiems buvo surengta ekskursija po miestą, papasakota Panevėžio žydų ir Holokausto istorija.

Po trumpo poilsio bendruomenėje, jos nariai ir skaustai susėdo prie bendro šventiško stalo, nukrauto tradiciniais patiekalais, kuriuos, pagal papročius, priimta skanauti pasitinkant ateinančius Naujuosius žydų metus.

Po maldos ir žvakių uždegimo buvo pučiamas šofaras, kuris simbolizuoja ateinančius Naujus žydų metus. Visi paragavo obuolių į chalos su medumi, valgė granatus, palinkėjo vieni kitiems laimingų Naujųjų metų.

Buvo linksma – daug vaišių, skautams buvo įteikti nauji žydų kalendoriai, kuriuos išleido Lietuvos žydų bendruomenė.

PŽB pirmininkas Gennady Kofmanas perskaitė sveikinimus nuo Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkės Fainos Kukliansky ir užsienio draugų. Skautams prisegti Panevėžio žydų bendruomenės firminiai ženkliukai, jaunuoliai apdovanoti kukliomis dovanėlėmis, kurios prisimins apie šią šventę.

Geras šiltas oras, draugiška ir maloni aplinka buvo pagrindiniai šventės aspektai.

Po renginio skautai su gerais prisiminimais grįžo į Vilnių.

Šventės akimirka / PŽB nuotr.