Panevėžyje – studentai iš Izraelio

Panevėžyje – studentai iš Izraelio

Panevėžyje vėl svečių antplūdis – į žydų bendruomenę, lydimas savo vadovo, rabino Avi Poupo, atvyko didelis būrys Jeruzalės Mechinat Ein  Prat Ješivos studentų. 75 jaunuoliai savo kelionę swpecialiai derino prie Europos žydų kultūros dienų. Jų tikslas – daugiau sužinoti apie Panevėžio ir Lietuvos žydų istoriją. 

Taip jau sutapo, kad šiuo metu Panevėžyje švenčiamas 520-asis miesto jubiliejus, tad svečius iš Pažadėtosios žemės pasitiko išpuoštas šventiškai ūžiantis miestas.

Susitikimo akimirka / PŽB nuotr.

Toje vietoje, kur kažkada veikė Panevėžio Ješiva (žr. nuotrauką), jaunuoliai klausėsi tragiškų Panevėžio ir visos Lietuvos žydų Holokausto istorijų, ypatingai domėjosi Vilniaus geto antinacistinio pasipriešinimo ir likvidavimo 80-osiomis metinėmis.

Studentų vadovas  Rabinas Avi Poupo pravedė edukacinę pamoką, po kurios patriotiškai nusiteikę jaunuoliai uždavė daug klausimų Panevėžio žydų bendruomenės pirmininkui Gennady Kofmanui. Pirmininkas maloniai pasidalino Panevėžio žydų bendruomenės archyve sukaupta informacija.

Susitikimo akimirka / PŽB nuotr.

Pati ekskursija po šventinį miestą svečiams paliko labai gerą įspūdį apie Panevėžį. Vėliau ekskursija tęsėsi senosiose žydų kapinėse prie memorialo „Liūdinti žydų motina“.

Studentams uždavus klausimą „Kur žydų kapinių paminklai?“, iš G. Kofmano lupų sužinojo apie tragišką žydų kapinių likimą Panevėžyje.

Dauguma šios grupės studentų Panevėžyje lankėsi antrą kartą, todėl prisiminė labai malonų pirmąjį

susitikimą Panevėžio žydų bendruomenės patalpose, kur skambėjo žydiškos dainos ir studentai smagiai šoko.

Šio susitikimo pabaigoje visi 75 jaunuoliai ir jų vadovai vos tilpo bendruomenės patalpose. Skambėjo studentiškas juokas ir žydiškos dainos, svečiai vaišinosi. Svečiai pažadėjo kitais metais vėl aplankyti Panevėžį.

www.jewishpanevezys.lt

Susitikimo akimirka / PŽB nuotr.