Rugsėjo 3-ąją – Europos žydų kultūros diena Vilniuje. PAPILDYTA PROGRAMA IR REGISTRACIJA

Rugsėjo 3-ąją – Europos žydų kultūros diena Vilniuje. PAPILDYTA PROGRAMA IR REGISTRACIJA

Pirmąjį rudens sekmadienį, rugsėjo 3 d., Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė švęs Vilniuje jau tradicija tapusią Europos žydų kultūros dieną. Visoje Europoje vyksiantis festivalis nuo pat ryto džiugins pačiais įvairiausiais renginiais, kurie atskleis žydų kultūros įvairovę ir turtingumą, jos regioninį savitumą ir svarbą vietos bendruomenei.

Kaip ir kasmet, visoje Europoje vyksiantiems renginiams pasirenkama viena bendra tema. Šiemet nuspręsta kalbėti apie ATMINTĮ. Ši simbolinė tema –  tarsi tiltas į dar neatrastą žydų kultūros paveldą.

#Atmintis taps pagrindiniu leitmotyvu ne tik pirmojo rudens sekmadienio, bet ir rugsėjo – spalio mėnesiais visoje Lietuvoje vyksiančių  renginių, kuriuos organizuos ir koordinuos Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė.

Rugsėjo 3-ąją Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė nuo pat ryto kviečia į įvairiausius renginius – jidiš ir hebrajų kalbų pamokėles, ekskursiją po žydiškąjį Vilnių, šventinės chalos kepimą „Beigelių krautuvėlėje“, vieno ryškiausių Lietuvos dailininkų Raimondo Savicko plenerą, susitikimą su garsiausiu Lietuvos animatoriumi ir dailininku Ilja Bereznicku, sporto pramogas su Lietuvos sporto klubu „Makabi“, ir koncertus, kuriuose išgirsite ne tik tradicinių žydų muzikantų klezmerių, bet ir tokių atlikėjų, kaip tenoras Rafailas Karpis, pianistas Darius Mažintas, smuikininkė Dalia Dėdinskaitė ir violončelininkas Glebas Pyšniakas, pasirodymus, kuris vyks Vilniaus choralinėje sinagogoje ir „Cvi Parke“.

Dalinamės #EŽKD2023 programa:

11:00 – Jidiš kalbos pamokėlė su Simu Levinu Vilniaus Chorlainėje sinagogoje. Tai unikali galimybė ne tik susipažinti su žydų aškenazių Mama lošen (mamos kaba jidiš), bet ir užsukti į kartą per metus duris svečiams atveriamą Sinagogos virtuvę. Būtina registracija.

11:00 – Ekskursija po žydišką Vilnių su gidu Viljamu Žitkausku. Susitinkame prie Katedros varpinės, eisime pro prezidentūrą, viduramžių žydų kvartalą, Vilniaus Didijį ir Mažajį getus, sustosime Vilniaus Choralinėje sinagogoje. Būtina registracija.

11:00 – „Beigelių krautuvėlėje“ (Pylimo g. 4, Vilnius) kepame šventinę chalą – ruošiamės Žydų naujų 5784 metų sutikimui. Būtina registracija.

12:00 – Pirmoji hebrajų kalbos pamoka su Dr. Ruth Reches Vilniaus Chorlinėje sinagogoje. Kas svarsto , bet nedrįsta pradėti mokytis senąją kalbą, kuria parašyta Tora ir kalba Izraelis – kviečiame. Dr. Ruth Reches taip pat neužilgo skelbs priėmimą į naujas hebrajų kalbos grupes. Būtina registracija.

12:00 – Sveiki atvykę į šventę „Cvi Parke“!

Sveikas maistas pagal Torą.

Sportuokime su Lietuvos sporto klubu „Makabi“ – įvairūs sporto užsiėmimai visą dieną.

Vilniaus Šolom Aleichemo ORT gimnazijos kolektyvų „Šmeichl“ (vadovė Ūla Zameckytė) ir „Simcha“ (vadovė Natalia Rapoport) pasirodymai.

12:00 – Rosh Hashanah Raimondo Savicko dailės studijos pleneras „Cvi Parke“. Būtina registracija.

13:00 – Didžiosios žydų rudens šventės su Natalja Cheifec ir sinagogos kantoriumi Šmueliu Yatomu: granatai, apvalios chalos ir giesmės Vilniaus Choralinėje sinagogoje (Pylimo g. 39, Vilnius). Jūsų laukia ekskursija po Vilniaus Choralinę sinagogą, žydų naujųjų metų vaišės ir šventinės kantoriaus giesmės ir daug įdomių paslapčių.  Būtina registracija.

13:00 – Žydų dainų ir šokių ansamblio „Fajerlech“ koncertas „Cvi Parke“.

13:00 – 700 Beigelių Vilniui! #BeigeliaiJungiaBendruomenes „Beigelių krautuvėlėje“ (Pylimo g. 4, Vilnius). Būtina registracija.

14:00 – Izraelietiški šokiai su Julija Patašnik “Cvi Parke” – tai puiki pramoga kūnui ir sielai. Europos žydų kultūras dieną turėsite unikalią galimybę pamatyti šokantį Gaoną,  sužinoti ką Europos žydai atsinešė į Izraelietiškus šokius  ir išmokti gražiausius Izraelietiškus šokius pradedantiesiems, prisijungus prie šokėjų rato.

14:00 – „Kur pabėgo ožka?“ Susitikimas su knygelės  apie žydišką ožką autoriumi, dailininku Ilja Bereznicku ir ožkos paieškos „Beigelių krautuvėlėje“ (Pylimo g. 4, Vilnius).

15:00– Rakija Klezmer Orkestar koncertas „Cvi Parke“.

16:00 – Sveikiname Vilnių Europos žydų kultūros dienos proga! Oficialus renginys su kantoriaus giesme ir sveikinimo kalbomis „Cvi Parke“.

16:15 – Linksma klubo #ŽydiškiPašnekesiai diskusija „Žydų (litvakų) humoras“ “Cvi Prke”.  Dalyvauja: Miglė Anušauskaitė –  komiksų autorė, judaikos tyrėja, Borisas Kirzneris – garsus muzikantas, kuris žydišką humorą naudoja ne tik gyvenime, bet ir muzikoje, Dontas Puslys – Vilniaus politikos analizės instituto Medijų ir demokratijos programos vadovas, ortodoksas pagal G. K. Chestertoną arba anarchistas pagal Šv.Augustiną bei Arkadijus Vinokuras – aktorius, stund up komikas, #ŽydiškiPašnekesiai diskusijų klubo vadovas bei moderatorius. Diskusija bus transliuojama gyvai LŽB Facebook paskyroje.

17:00 – Koncertas „Cvi Parke“:
J. Achronas „Wiegenlied” („Duettissimo” versija smuikui ir violončelei). Atlikėjai: Dalia Dėdinskaitė (smuikas), Glebas Pyšniakas (violončelė).

A. Šenderovas “Iš užmirštos knygos” . Atlikėjai: Rafailas Karpis (tenoras), Darius Mažintas (fortepijonas), Dalia Dėdinskaitė (smuikas) ir Glebas Pyšniakas (violončelė).

„…as the sun will always rise…“ –  programa gimė iš atlikėjos jaučiamo ilgesio grožiui. Ji pinama iš fortepijoninių Šenderovo, Čiurlionio, Aglinsko, Digimo ir Sakomoto kūrybos fragmentų. Lietuviškame kraštovaizdyje kuriančius menininkus jungiantis melancholiškumas, papildytas tekančios saulės šalies autoriaus sąskambiais primena, kad kas benutiktų saulė rytą vis tiek patekės. Atlikėja: Marta Finkelštein.

Gyvo garso koncertas „Malda“ – solisto Rafailo Karpio (tenoras) ir pianisto Dariaus Mažinto atliekami kūriniai susilies su virtuoziškomis saksofonisto Petro Vyšniausko ir perkusininko Arkadijaus Gotesmano improvizacijomis. Atlikėjų kvartetas sukurs įspūdingą muzikos ir erdvės reginį , kurio metu jidiš melodijos suskambės lyg aukštyn pakilti kviečianti malda.

19:00 – Koncertas „Iš kartos į kartą“ – muzikos ir šviesų šou. Atlikėjai Rafaelis Gimelšteinas ir Simonas Gimelšteinas.

Visi renginiai – nemokami, į kai kuriuos būtina registracija,

REGISTRUOTIS ČIA: https://bit.ly/459c4nZ

Laukiame visų!

#EŽKD2023 #EDJC2023 #Atmintis #AEPJ #LietuvosŽydų(litvakų)Bendruomenė #CviParkas #BeigeliųKrautuvėlė Kultūros Paveldo Departamentas Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės #mūsųbendruomenės #OurCommunities