Naujienos iš Panevėžio: bendruomenė sulaukė svečių

Liepa Panevėžio žydų bendruomenei buvo išties įtempta – be pirmininko Gennadijaus Kofmano suorganizuotos kelionės Baltijos pakrante iki Estijos, apie kurią papasakosime šiek tiek vėliau, bendruomenė sulaukė garbių svečių.

Susitikimo akimirka / PŽB nuotr.

Mėnesio vidury į Panevėžį užsuko Toronte gyvenantis istorikas ir jidiš bei hebrajų kalbų vertėjas Geraldas Landau. Specialiai į Lietuvą atvykęs vyras domisi litvakų istorija, kultūra ir šiandienos gyvenimu.

Svečias papasakojo savo giminės istoriją – jo proseneliai gyveno Ukrainos mieste Žitomire, kur visą giminę užklupo II pasaulinis karas. Išgyventi Holokaustą pavyko tik Geraldo močiutei, tuo tarpu dvi jos seserys žuvo.

Ponas G. Landau labai domėjosi ir Panevėžio žydų bendruomenės veikla, aplankė istorines žydų vietas, paliko šiltą įrašą svečių knygoje: „Dėkoju, kad šiandien mane priėmėte Panevėžio žydų bendruomenėje ir padėjote pažinti miestą bei jo istoriją“.

Po kelių savaičių Panevėžio žydų bendruomenė sulaukė dar vieno svečio – rabino Moishes Byrono su žmona Feigel. Jeruzalėje gyvenantis rabinas yra įkūręs ješivą „Torat Heim“, kurioje mokosi 250 studentų.

Susitikimo akimirka / PŽB nuotr.

Rabinas Byronas gimė Izraelyje, turi 9 vaikus. Vyriausias jo sūnus mokėsi Bene Berake esančioje Panevėžio ješivoje. Tad šeima atvyko į Lietuvą, tikėdamasi daugiau sužinoti apie litvakų religinį gyvenimą ir vietą, kur 1919 metais buvo įkurta ješiva, veikusi iki pat II pasaulinio karo.

Svečiai apžiūrėjo Panevėžio žydų paveldą, iš bendruomenės pirmininko Gennadijaus Kofmano rankų gavo dovanų – 1932 m. sukurtą knygą ir filmą apie Panevėžio žydus, bei esnų nuotraukų.

Rabinas Byronas savo studentams nori daugiau papasakoti apie Panevežio ješivą ir jos įkūreją rabiną Joselį Kageneumaną, apie tragišką Holokausto Panevėžyje istoriją, kai Kurganavos miške buvo sušaudyta beveik rabino Kageneumano šeima – žmona ir vaikai. Pats rabinas, dar karo pradžioje su vyriausiuoju sūnumi išvykęs į JAV, nusprendė įamžinti visus Lietuvos Štetlus, kuriuose gyveno žydai ir buvo nužudyti žydai.