Vilniaus geto likvidavimo 80-mečio renginiai

Vilniaus geto likvidavimo 80-mečio renginiai

Šį rugsėjį Lietuva ir pasaulis minės Vilniaus geto 80-ąsias sukilimo ir likvidavimo metines, kai 1943-aisiais jame kalėję paskutiniai keli tūkstančiai žydų buvo išvežti į koncentracijos stovyklas ir nužudyti. Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė kviečia pagerbti Vilniaus geto kalinių drąsą ir nepalaužtą valią nuo rugsėjo iki lapkričio vidurio vyksiančiuose minėjimo renginiuose. Vienas iš jų – rugsėjo 2 d. – spalio 24 d.  Vilniaus senamiestyje vyksianti garso patirtis Vilniaus gete „Glaistas“.

„Glaistas“ / I. Vyšniauskaitės M. Endriuškos nuotr. 

„Auksiniu scenos kryžiumi“ už geriausią dramaturgiją apdovanotas „Glaistas“ pagrįstas keturių Holokaustą Vilniaus gete išgyvenusių liudininkų pasakojimais. Tai – garso kelionė po buvusio Vilniaus geto teritoriją ir trūkinėjančius prisiminimų apie Holokaustą vingius. Kelionės garsinis žemėlapis sudarytas iš specialiai kiekvienai erdvei sukurtų muzikinių fragmentų bei tragediją išgyvenusių ir po karo iš gimtosios Vilnos į Izraelį persikėlusių žmonių – Fridos Sohat, Joshua Zako, Sorės Voloshin, Barucho Shubo – balsų, įrašytų Tel Avive, Jeruzalėje ir Haifoje 2019 metų gegužę.

Pasivaikščiojimo metu 5 žiūrovų grupelės, lydimos vedlių, keliauja iš anksto numatytu maršrutu. Dalyviai juda Senamiesčio gatvėmis, užeina į skirtingus, įprastai ne kiekvienam pasiekiamus ar kasdienybėje net nepastebimus pastatus. Žiūrovams išdalinama įranga, kuria yra transliuojamas „Glaisto“ garso takelis bei kūrinyje skambančių pasakojimų vertimo (anglų, lietuvių, rusų, hebrajų kalbomis) titrai.

Bilietus į „Glaistą“ galite įsigyti čia: https://shorturl.at/lmtEN