Europos žydų kultūros dienos Lietuvoje: Šalom, Akmene!

Savaitgalį Akmenės kultūros namuose vyko jau tradicija tapęs renginys „Šalom, Akmene!”, supažindinantis miesto bendruomenę su žydų kultūra, gyvenimo būdu ir paveldu.

Šįkart į turtingą programą įsiliejo ir Lietuvos žydų bendruomenės „Begelių krautuvėlė” su krepšiais karštų beigelių ir litvakiškų saldumynų. Žydų turgelyje sutikom ir nuostabias Šiaulių Krašto Žydų Bendruomenė moteris su foršmaku ir kapotom kepenėlėm. Pasakojom apie žydišką maistą ir pasaulyje patį žinomiausią žydišką beigelį, prisiminėm jo istoriją ir dalijomės receptais bei sėkmingo gaminimo paslaptimis. Susirinkę akmeniečiai išbandė žydų maisto gaminimo ypatumus, aktyviai klausinėjo apie litvakų gyvenimo būdą ir jį apipynusius mitus, domėjosi istorija ir nūdiena.

Šis smagus susitikimas – pirmasis iš aibės renginių, artėjant festivaliui „Europos žydų kultūros dienos”.

Jau daugybę metų senajame žemyne vykstančio ir devynioliktą kartą per Lietuvą nuvilnysiančio festivalio tikslas – per įvairiausias veiklas parodyti žydų kultūros paveldo įvairovę ir turtingumą, atskleisti regioninį savitumą ir svarbą vietos bendruomenei. Tad festivalį Lietuvoje koordinuojanti Lietuvos žydų (Litvakų) bendruoemnė kviečia regionų bendruomenes, organizacijas ir iniciatyvas įsilieti ir tapti didžiulės šventės dalimi.

Kaip ir kasmet, visoje Europoje vyksiantiems renginiams pasirenkama viena bendra tema. 2023-aisiais nuspręsta kalbėti apie ATMINTĮ, tad ji taps pagrindiniu leitmotyvu ne tik Akmenėje vykusio turgelio, bet ir visoje Lietuvoje vyksiančių renginių, kurių kulminacija taps pirmąjį rudens sekmadienį, rugsėjo 3-ąją Vilniuje nugriaudėsiančios šventės, kurioje lauksime visų, norinčių daugiau sužinoti apie žydų kultūrą.

Shalom, Akmene akimirkos – nuotraukų galerijoje.

#EŽKD2023 #EDJC2023 #Atmintis #AEPJ #ŠalomAkmene Kultūros Paveldo Departamentas Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės #mūsųbendruomenės #OurCommunities