Švedijoje leista viešai sudeginti Torą

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė, advokatė Faina Kukliansky griežtai smerkia Švedijos valdžios sprendimą leisti sudeginti Torą prie Stokholme esančios Izraelio ambasados.

Švedijos policija taip pat leido sudeginti Bibliją, o šiek tiek anksčiau prie sostinėje esančios mečetės buvo sudegintas į kiaulieną susuktas Koranas.

„Bet kokių knygų, o juo labiau šventų, deginimas yra barbariški veiksmai, kurių negalima pridengti žodžio laisve. Demokratija taip pat turi raudonas linijas ir šiuo atveju jos buvo peržengtos. Istorija jau parodė, kad knygų deginimas baigiasi pogromais ir žudynėmis. Deja, akivaizdu, kad ne visi prisimena šias skaudžias pamokas, todėl mūsų pareiga jas priminti“, – teigia Holokausto metu net 96 proc. nužudytų tautiečių netekusios Lietuvos žydų bendruomenės vadovė.

Švedijos policijos sprendimą ekstremistams leisti deginti šventas knygas pasmerkė ir Europos žydų kongresas.

„Tokie provokuojantys, rasistiniai, antisemitiniai ir liguisti veiksmai neturi vietos civilizuotoje visuomenėje, – sakė EŽK prezidentas dr. Arielis Muzicantas. Žmonių giliausių religinių ir kultūrinių jausmų žeminimas yra aiškiausia išraiška, kuria galima pasiųsti žinią, kad mažumos yra nepageidaujamos ir negerbiamos. Šie veiksmai yra Švedijos gėda ir bet kuri demokratinė vyriausybė turėtų tam užkirsti kelią“.

Europos žydų kongreso vadovas paragino susiburti visas sąžinės ir elementaraus padorumo nepraradusias tautas susiburti ir pasmerkti „šiuos siaubingus veiksmus“.

„Tai, kas prasideda neapykantos kalbomis ir knygų naikinimu, visada baigiasi pagrindinių žmonių teisių trypimu. Taip buvo tamsiausiomis Europos dienomis, taip yra ir dabar“, – apibendrino dr. A. Muzicantas.