LR Seimo nario Emanuelio Zingerio ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkės Fainos Kukliansky atviras laiškas prezidentui Joe Bidenui

LR Seimo nario Emanuelio Zingerio ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkės Fainos Kukliansky atviras laiškas prezidentui Joe Bidenui

Lietuvos žydų bendruomenės lyderiai atviru laišku kreipėsi į JAV prezidentą Joe Bideną, ragindami jau dabar pakviesti Ukrainą į NATO.

LR Seimo nario Emanuelio Zingerio ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkės Fainos Kukliansky atviras laiškas prezidentui Joe Bidenui:

Esame antroji Holokaustą išgyvenusių žmonių karta, vis dar gyvenanti Lietuvoje, Vilniuje. Nuoširdžiai sveikiname JAV prezidento Joe Bideno vizitą mūsų sostinėje. Tačiau kartu prezidento J. Bideno prašome paraginti visas NATO valstybes nares į Vilniuje vykstančio Šiurės Atlanto sutarties organizacijos viršūnių susitikimo darbotvarkę įtraukti aiškią Ukrainos narystės NATO formulę.

Parašyti šį laišką paskatino tai, kad Antrojo pasaulinio karo metu Vakarų sąjungininkai per vėlai išlaisvino nacių stovyklas. Šimtai amerikiečių ir britų lėktuvų, kurie didvyriškai kovojo su naciais, tuo pat metu skraidė virš koncentracijos stovyklų, o jų kaliniai žiūrėjo į dangų, neturėdami jokios vilties.

Dauguma išgyvenusiųjų negalėjo grįžti į savo tėvynę ne tik todėl, kad naciai bei vietiniai kolaborantai nužudė jų brolius ir seseris bei visas šeimas, bet ir dėl to, kad jų gimtąsias šalis užėmė antisemitinis totalitarinis sovietų režimas. Todėl demokratinė Izraelio valstybė ir Vakarai tapo tikraisiais namais išgyvenusiems žydams, jų tapatybės tęstinumui ir žmogaus teisių įgyvendinimo raiškai.

Sovietinę okupacinę erdvę po Antrojo pasaulinio karo Europoje dirbtinai sukūrė su Vakrais susitarusi Maskva. Kremliaus režimas sukūrė didžiulę sovietų pergalės propagandos mašiną, kurią panaudojo imperinės Maskvos teritorinės plėtros tikslams. Tai neturėjo nieko bendra su tikrąja​​Holokausto istorija.

Sveikiname JAV prezidento J. Bideno vizitą mūsų gimtinėje, kuri švenčia savo daugiakultūrės istorijos 700 metų jubiliejų, ir prašome Jo Ekscelencijos paraginti visas NATO valstybes nares jau dabar pakviesti Ukrainą į NATO, nes ši šalis yra mūsų demokratinio pasaulio dalis. Mūsų regiono saugumas priklauso nuo Ukrainos saugumo. Ukraina narystė NATO dabar reiškia taiką mums visiems ir Rusijos totalitarinių iliuzijų pabaigą.

2002 metų lapkritį lankydamasis Lietuvoje, dar prieš mūsų valstybei įstojant į NATO, tuometinis JAV prezidentas George’as W. Bushas ištarė istorinę frazę: „Kiekvienas Lietuvos priešas nuo šiol bus laikomas ir Jungtinių Amerikos Valstijų priešu“.

Tikimės, pone prezidente, kad šiandien tą patį galite pasakyti ir apie Ukrainą. Prašome padėti sustabdyti žudikiško Kremliaus totalitarinio režimo plitimą Europoje.

Emanuelis Zingeris, LR Seimo narys, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras

Faina Kukliansky, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė