Indrė Makaraitytė. kremlius meta seną patikrintą įrankį – antisemitizmą

Remigijaus Žemaitaičio, Seimo nario, dėl antisemitiniais įvardytų pasisakymų netekusio kitų savo partijos lyderių – Artūro Zuoko ir Artūro Paulausko palaikymo, buvo prašoma tiesiog atsiprašyti už tą iš mūsų vartosenos turėjusią negrįžtamai dingti antisemitinę skaičiuotę.

Indrė Makaraitytė, apžvalgininkė, LRT.lt

Šaltinis: LRT.lt

Remigijus Žemaitaitis / L. Balandžio / BNS nuotr.

Bet vietoje atsiprašymo vienas komercinis portalas nepaliaujamai spausdina R. Žemaitaičio publikacijas iš, kaip jis pats žada, net septynių ciklo. Jis ten aiškina, kodėl skaičiuotę panaudojo tinkamai, laiku ir turėdamas pagrįstą priežastį. O priežastis, rašo Seimo narys, esanti tokia, kad Izraelis yra toks pat kaip rusija. Esą žudo palestiniečius, griauna jų mokyklas, todėl jo lyderiai niekuo nesiskiria nuo Ukrainą užpuolusio putino.

Prieš kelias dienas tame pačiame portale Žemaitaitis jau pradeda vardyti, kiek žydų prisidėjo prie lietuvių persekiojimo, o vakar, birželio 14-ąją, savo pasakojimą tęsia. Ir socialiniuose tinkluose driokstelėjo apie lietuvių holokaustą bei pažadą, kad šiandien paskelbsiąs visų žydų sąrašus, kurie esą 1941 m. birželio 14 d. sukišo lietuvius į gyvulinius vagonus ir išvežė mirti.

Sunku būtų neigti Seimo nario teisę kritikuoti bet kurios pasaulio valstybės politiką, net jei jis apie ją neturi žalio supratimo. Sunku būtų net paneigti jo teisę staiga tapti didžiu Ukrainos gynėju nuo žiauraus putino karo, nors dar visai neseniai rinkėjams Lietuvos regionuose aiškino nematąs didelio skirtumo tarp rusijos ir Ukrainos.

Ėjo, ėjo Žemaitaitis ir iš toli priėjo prie tradicinio buitinio kremliaus antisemitinio naratyvo.

Bet yra faktai ir yra kliedesiai. Arba piktybinis ir sąmoningas manipuliavimas. Kad ir apie birželio 14-osios trėmimus.

Istorikų tyrimai gi byloja, kad pirmieji 1941 m. trėmimai kaip tik buvo nelietuviški. Sovietai trėmė ir lietuvius, ir žydus, ir lenkus. Šį tremčių aspektą yra nuodugniai išnagrinėjusi Violeta Davoliūtė, ji pabrėžia, kad, skirtingai nei naciai, sovietai nesivadovavo etniniu kriterijumi – jie norėjo atsikratyti „socialiai pavojingų elementų“, „klasinių priešų“ ir trėmė pirmiausia visuomenės elito narius.

„1941 m. Lietuvos piliečiai-žydai sudarė maždaug 8,9 procentus represuotųjų (apie 3 tūkst.), o bendroje Lietuvos gyventojų populiacijoje jų buvo 8,3 procentai, tad procentiškai gana panašus skaičius, koks ir buvo visuomenėje“, – viename iš interviu Lietuvos žiniasklaidai teigia mokslininkė.

O toliau V. Davoliūtė pasako dar labai svarbų dalyką.

„Kodėl svarbu akcentuoti, kad tos tremtys buvo daugiatautės? Kalbant apie tremčių atminties politiką, akivaizdu, kad Lietuvoje tremties naratyvas yra „sulietuvintas“. Vis dėlto tai nėra išimtinai lietuviška patirtis – 1941 m. tremtis patyrė ir kitos Lietuvos gyventojų grupės. Atrodo, viskas žinoma, bet jei šiandien paklaustumėte ne tik moksleivių, bet ir aukštosiose mokyklose dirbančių žmonių, vargu, ar daug jų žinotų, jog tremtis patyrė ir žydai. Neabejoju, kad ne vienas susietų Lietuvos žydų istorinę patirtį tik su holokaustu, o lietuvių – su tremtimis.“

Mūsų negebėjimas iki šiol išmokti savo istoriją ir neskirti, kas yra priešas ir kur yra manipuliacijos, sudaro puikią terpę veikti tokiems kaip R. Žemaitaitis. Ši Seimo nario akcija – nei kas nors labai nauja, nei originalu. Kažkada lygiai taip pat Lietuvą esą faktais „sprogdino“ Vitas Tomkus per „Respubliką“ ir „Vakaro žinias“. Piešė žydų karikatūras ir vardijo išskirtinai žydų tautybės niekšus. Platino antisemitines klišes, kūrė istorijas. Buvo pasipiktinusių, V. Tomkus buvo formaliai pasmerktas, bet iš esmės išplaukė sausas. Dabar jo žiniasklaidos versliukas vykdo užsakymus iš kremliaus – tai įrodyta ištyrus kremliaus propagandines žinutes socialiniuose tinkluose vos tik prasidėjo plataus masto rusijos karas prieš Ukrainą.

Mūsų negebėjimas iki šiol išmokti savo istoriją ir neskirti, kas yra priešas ir kur yra manipuliacijos, sudaro puikią terpę veikti tokiems kaip R. Žemaitaitis.

Ir Žemaitaičio veiksmai lyg netyčia sinchronizuojami su kitų veikėjų pasisakymais. Nei iš šio, nei iš to dar vienas aktyvus kremliaus propagandos naratyvų platintojas Gintaras Furmanavičius, teistas už sukčiavimą, buvęs Viktoro Uspaskicho bendražygis, „Blue / Yellow“ vadovui Jonui Ohmanui niekinamai prikabina galbūt žydų tautybę ir bando išsiaiškinti, kur jo tėvynė.

Šiandien vis labiau akivaizdu, kad toji antisemitinė lietuviška skaičiuotė Žemaitaičio pasisakymuose neišsprūdo netyčia. Toli tas Izraelis, niekam čia neįdomu tie palestiniečiai ir žydų bei arabų santykiai. Ėjo, ėjo Žemaitaitis ir iš toli priėjo prie tradicinio buitinio kremliaus antisemitinio naratyvo.

Ar turėtų stebinti, kad būtent Žemaitaitis jį taip aiškiai pasirinko savo politinei tapatybei konstruoti?

Šiame kontekste norėtųsi priminti šio politiko kontaktą su Vokietijos radikaliąja politine jėga AfD – „Alternatyva Vokietijai“. Kaip išsiaiškino Vokietijos žurnalistai, kuriems talkino LRT Tyrimų skyrius, pernai vienas radikaliausių AfD narių Petro Bystronas, pristatomas kaip užsienio politikos ekspertas, apgavo Vokietijos parlamentą, nes nurodė tik vizitą į Vilnių, kur esą mezgė parlamentinius ryšius ir juos mezgė būtent su R. Žemaitaičiu.

O iš tikrųjų pernai rudenį po susitikimo su R. Žemaitaičiu P. Bystronas nuvyko į Baltarusiją. O gal ir į rusiją.

Netrukus po šio vizito gimė AfD taikos planas, it nurašytas nuo kremliaus vizijos.

Būtent R. Žemaitaitis P. Bystroną įsileido į Seimą. Tapo jo priedanga. Žinoma, šiandien Žemaitaitis turėjo nemarų alibi – nežinojo, kur svečias važiuos toliau. Tokiu gali apsiginti nuo bet kokių teisinių procedūrų savo atžvilgiu.

Čia galima priminti, kad AfD buvo ir yra „Didžiojo šeimos gynimo maršo“ organizatorių pagrindiniai svečiai jų renginiuose. Net ir tame, kuriame sveikinimo kalbą perskaitė prezidentas Gitanas Nausėda. „Maršistai“ niekada neneigė vokiečius laikantys savo partneriais ir sektinu pavyzdžiu.

Petras Bystronas / Vida Press nuotr.

Bet iš žmonių Lietuvoje dar neatimta ne tik teisė, bet ir pareiga mąstyti. Ypač skaitant tai, ką kalba ir rašo Seimo narys.

Įvairiais žurnalistiniais tyrimais įrodyta, kad ši partija – „Alternatyva Vokietijai“ – daug metų šeriama kremliaus režimo. Už jos aršaus antiimigracinio šydo telpa visas spektras: nuo putinui palankios pozicijos iki nuožmaus ir atviro antisemitizmo. Jie nesirenka priemonių, o jos – demonstratyviai ciniškos.

Šiomis dienomis Sankt Peterburge vykstantis didžiulis tarptautinis forumas laukia dviejų užsienio svečių. Su putinu per savo vestuves šokusios buvusios Austrijos užsienio reikalų ministrės Karin Kneissl ir vokiečio – kaip tyčia ne kurios nors kitos partijos, o Vokietijos parlamentaro iš AfD frakcijos Matthiaso Moosdorfo.