Atidengtas bareljefas Hermanui Perelšteinui

Nacionalinėje filharmonijoje pagerbtas jau ketvirtas didžiulę įtaką Lietuvos ir pasaulio kultūrai padaręs litvakas. Anksčiau pagerbti smuikininkas Eugenijus Paulauskas, žydų lakštingala vadinta dainininkė Nechama Lifšicaaitė ir vienas geriausių visų laikų pasaulio smuikininkų Jasha Heifetzas.

Bareljefą Hermanui Perelšteinui atidengė (iš kairės) Filharmonijos direktorė Rūta Prusevičienė, Žydų bendruomenės “Vilnius – Lietuvos Jeruzalė) vadovas Algirdas Malcas ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė – Nielsen / Dmitrijaus Matvejevo – Lietuvos nacionalinė filharmonija nuotr.

Hermanas Perelšteinas (1923 – 1998) yra legenda. Ne tik todėl, kad sukūrė vieną ryškiausių Lietuvos kultūros reiškinių – chorą „Ąžuoliukas“. Jo nepaprasta inteligencija ir profesionalumas šimtams talentingų berniukų ir jaunuolių įskiepijo meilę muzikai, darbštumą ir tobulybės siekį. Būtent H. Perelšteino dėka Lietuvoje išaugo ne vienas puikus, šalies vardą garsinantis solistas ir net ištisos muzikų dinastijos. Jau nekalbant apie kitose profesijose klestinčius „Ąžuoliuko“ auklėtinius.

Prieš savaitę buvo minimos Hermano Perelšteino šimtosios gimimo metinės. Vakar Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje šiam iškiliam dirigentui atidengtas bareljefas. Tai Žydų bendruomenės „Vilnius – Lietuvos Jeruzalė“ ir jos vadovo Algirdo Malco bei skulptoriaus Mindaugo Šnipo bendras darbas.

Iškilmingoje bareljefo atidengimo ceremonijoje dalyvavo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė, Izraelio ambasadorės pirmasis pavaduotojas Erez Golan, Vokietijos ambasadorius Matthias Sonnas, JAV ambasadoriaus antrasis sekretorius, vicekonsulas Williamas Augustas Kendrickas, susirinkusius sveikino Lietuvos nacionalinės filharmonijos direktorė Rūta Prusevičienė. Išskirtiniu pasirodymu susirinkusius džiugino „Ąžuolų klubo“ choras, kuriam vadovauja  profesorius Povilas Gylys, o dainuoja tik buvę „ąžuoliukai“.

Ceremonijos akimirkos – galerijoje. Dmitrijaus Matvejevo nuotr.