Lietuvos premjerė lankėsi Izraelyje

Ministrės Pirmininkės Ingridos Šimonytės darbo vizito renginiuose dalyvavo ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė, advokatė Faina Kukliansky.

Susitikimas su Yad Vashem memorialo pirmininku Dani Dayanu / URM nuotr.

Delegacija vizitą pradėjo Yad Vashem – pasauliniame Holokausto istorijos memoriale, kur pagerbė Holokausto aukų atminimą ir susitiko su puikiu LŽB bičiuliu, memorialo pirmininku Dani Dayanu.

I. Šimonytės kalbą, pasakytą šiuo metu Tel Avive vykstančioje Amerikos žydų komiteto konferencijoje, iš viso pasaulio susirinkę žydai ir ypač atvykę iš Ukrainos, įvertino kaip nepaprastai stiprią ir įtikinamą. Joje Lietuvos Ministrė pirmininkė akcentavo Europos santykių su Izraeliu svarbą, pasmerkė žiaurią Rusijos invaziją į Ukrainą, pabrėžė stiprėjantį Rusijos aljansą su Iranu ir paragino imtis tolesnių ES sankcijų, nukreiptų prieš Iraną. Premjerė taip pat pasidalijo savo vizija apie Izraelio ir Lietuvos santykių ateitį.

Lietuvos Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė Amerikos žydų komiteto konferencijoje / AJC nuotr.

Šios kalbos įdėmiai klausėsi ir litvakiškų šaknų turintis Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas. Vėliau susitikęs su Lietuvos premjere, jis, be kita ko, labai domėjosi restitucijos – neteisėtai nusavinto turto grąžinimo – eiga mūsų šalyje.

Sekmadienį I. Šimonytė susitiko ir su Žydų išeivių iš Lietuvos Izraelyje asociacijos bendruomene ir, kalbėdama, pabrėžė Lietuvos žydų bendruomenės indėlį į valstybės klestėjimą.

LŽB pirmininkė Faina Kukliansky, kreipdamasi į vietos litvakus ir svečius, dar kartą paaiškino kreipimosi į Geros valios fondą tvarką, norint gauti kompensaciją už neteisėtai nusavintą nuosavybę.

Lietuvos žydų 9litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky / LŽB nuotr.

Žydų išeivių iš Lietuvos Izraelyje bendruomenės nariai domėjosi apie itin aktualiu Lietuvos pilietybės klausimu ir pasidžiaugė, kad į rugsėjį vyksiančius Vilniaus geto likvidavimo 80-ečio minėjimo renginius atvyks net 70-ies litvakų grupė.

Antrąją vizito dieną Ingrida Šimonytė susitiko su Izraelio Ministru Pirmininku Benjaminu Netanyahu, su kuriuo taip pat aptarė saugumo padėtį Europoje ir Artimuosiuose Rytuose, tarptautinės bendruomenės paramos nuo Rusijos agresijos besiginančiai Ukrainai svarbą regioniniam ir globaliam saugumui, Lietuvos ir Izraelio dvišalius santykius bei bendradarbiavimo plėtros perspektyvas.