Faina Kukliansky: „Lietvos žydų (litvakų) bendruomenė ragina nukelti paminklą žydšaudžiui Krikštaponiui“

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės (LŽB) pirmininkė, advokatė F. Kukliansky lankėsi Ukmergėje. Čia ji atvyko perduoti Lietuvos žydų bendruomenės viltį, kad Krikštaponio paminklas bus pašalintas.

Vandalų išniekintas Holokausto aukų atminimo paminklas Pivonijoje jau ne vieną mėnesį nesutvarkomas / Ukmergės žydų bendruomenės nuotr.

Visų pirma LŽB pirmininkė ir Ukmergės žydų bendruomenės pirmininkas Artūras Taicas susitiko su prieš kelis mėnesius išrinktu naujuoju Ukmergės meru Dariumi Varnu. Iki 1941-ųjų žydai buvo gausiausia šio miesto tautinė bendruomenė. Deja, II pasaulinio karo metais naciai ir vietiniai jų pagalbininkai uždarė į getą, o netrukus ir nužudė tūkstančius žydų, tačiau jų kultūrinis palikimas matomas  kone kiekviename Ukmergės senamiesčio kampelyje ir pastatuose.

„Atvykau norėdama pasiūlyti tamprų bendradarbiavimą – norėtume dalyvauti miesto šventėse, pakviesti Ukmergę prisijungti prie tarptautinių projektų, kuriuos Lietuvoje koordinuoja mūsų bendruomenė. Tai suteiktų miestui galimybę būti labiau matomu Europoje, pristatyti ir pasididžiuoti savo paveldu“, – vieną iš vizito tikslų įvardijo F. Kukliansky.

Paminklas žydšaudžiui

Vis dėlto, svarbiausias klausimas, atvedęs LŽB pirmininkę į Ukmergę – jau kurį laiką Lietuvoje ir toli už jos ribų daug diskusijų sukėlęs partizanui Juozui Krikštaponiui, kuris buvo vienas žydų žudynių Baltarusijoje iniciatorių. Dėl šio paminklo dar 2021-aisiais Vyriausybė kreipėsi į Ukmergės rajono savivaldybę, tačiau tuometiniams vadovams pritrūko politinės valios išspręsti šį klausimą.

„Nuoširdžiai tikėjome, kad naujai išrinktas meras kitaip pažiūrės į palikimą, kurį gavo iš savo pirmtako ir turės bent kiek ryžto pašalinti Krikštaponio paminklą iš miesto centro. Tačiau minėto susitikimo metu supratome, kad artimiausiu metu šis klausimas nebus išspręstas”, – apgailestauja advokatė.

J. Krikštaponio veiksmai, pasak LŽB pirmininkės, yra nusikaltimas – tai įrodo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos centro pateiktos pažymos. Jos – valstybinės institucijos išduoti dokumentai, kurie turėtų būti prilyginami juridinio fakto nustatymui, todėl abejonių dėl šio asmens veiksmų vertinimo būti negali. Jeigu kas nori tai paneigti, turėtų kreiptis dėl J. Krikštaponio veiksmų į prokuratūrą, kuri turi teisę iškelti bylą mirusio žmogaus reabilitacijos tikslais. O iki tol heroizuoti ir garbinti žmogų, atsakingą už tūkstančių žydų nužudymą, yra nemoralu.

Motyvacija, teigiant, kad J. Krikštaponis miškuose kovojo prieš okupantus, nėra priimtina, nes geras darbas neatperka prieš tai vykdytų taikių žydų žudynių, kurių niekas nevertė daryti.

„Jeigu Lietuvos visuomenė mano, kad asmuo, kuris šaudė žmones, yra vertas paminklo, tuomet siūlau atsigręžti ir į kitus teistus žmogžudžius ir juos taip pat pagerbti“, – įsitikinusi advokatė.

Sistemingai niokojamos Holokausto aukų kapinės / Ukmergės žydų bendruomenės nuotr.

Vandalų niokojami kapai

Kitas nepaprastai svarbus klausimas, atvedęs LŽB pirmininkę F. Kukliansky į Ukmergę – žydų žudynių vieta ir kapai Pivonijoje. Kartu su A. Taicu nuvažiavusi prie paminklo Holokausto aukoms atminti, ji buvo šokiruota – paminklas apleistas, nuniokotas vandalų – išpaišytas Z raide. Aplinka šiukšlina, o kapavietės išvažinėtos keturračių vėžių.

„Sunku patikėti, kad policija, turėdama modernias priemones nusikaltimams tirti, negali išsiaiškinti keturračių, nuolat niokojančių nužudytų žydų amžino poilsio vietą, savininkų. Juk tokių transporto priemonių tikrai nėra daug – galima patikrinti padangų raštą. Kita vertus, galima patikrinti telefonų lokacijos vietą ir taip išsiaiškinti jų turėtojus. Būdų yra ne vienas ir ne du, tad peršasi mintis, kad to vengiama sąmoningai“, – svarstė F. Kukliansky.

Pivonijoje buvo nužudyta 11 tūkstančių žydų, o tiksliau 11 000 žydų kilmės Lietuvos piliečių. Jų įamžinimas yra apgailėtinas, paminklas atrodo labai nepagarbiai. LŽB pirmininkė visos bendruomenės vardu dar kartą atkreipė savivaldybės vadovų dėmesį tai, kad būtina deramai įamžinti aukų atminimą. Juolab, kad žydų žudynių vieta ir kapinės yra valstybės saugoma teritorija.

Prie Holokausto aukų atminimo paminklo savavališkai pritvirtintas ženklas / Ukmergės žydų bendruomenės nuotr.

Žydų bendruomenių pirmininkus nustebino ir Lietuvos žydų kultūros paveldo kelio iniciatyva be jokių derinimų ir leidimų savavališkai prie paminklo Holokausto aukoms pritvirtinti ženklą. Tai yra savavaliavimas, kurį taip pat pražiūrėjo Ukmergės institucijos.

„Suprantu, kad naujasis Ukmergės meras D. Varnas negali atsakyti už pirmtako veiksmus, tiesiog jis gavo tokį palikimą. Tačiau tai, kaip jis elgsis toliau, parodys mero moralines vertybes ir požiūrį į teisės aktuose apibrėžtas pareigas“, – teigė LŽB pirmininkė.

„Tikiuosi, kad pavyks išspręsti Lietuvos ir Ukmergės žydų bendruomenėms itin svarbius klausimus ir ateityje sėkmingai bendradarbiausime“, – viltingai į ateitį žvelgia F. Kukliansky.