Happy Shavuot!

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė ir jos pirmininkė Faina Kukliansky sveikina visus su Šavuotu ir linki ramios bei skanios šventės.

Chag Shavuot Sameach!

Apie šventę

Šiandien viso pasaulio žydai pradės švęsti Šavuotą – šimtmečius gyvuojančią vieną svarbiausių žydų kalendoriaus švenčių, turinčią net ne vieną, o kelias svarbias reikšmes.

Pirmoji – religinė, pasakojanti, kad, praėjus septynioms savaitėms po žydų išėjimo iš Egipto, Dievas ant Sinajaus kalno pranašui Mozei ir visai žydų tautai, dovanojo Torą – šventą tekstą Penkiaknygės pavidalu su 613 micvų – įsakymų. Taigi, tradiciškai šią naktį žydai nemiega ir studijuoja Torą, o, išaušus rytui, kartu sukalba rytinę maldą.

Šavuotas – tai ir pirmojo derliaus šventė, kuriai būdingos gausios pieno produktų vaišės bei gėlėmis išpuošti namai. Tradiciškai Šavuoto metu žydai gamina blynelius su varške, sūrio pyragą, ragauja ledų, pieno koktelių ir kitų skanėstų.

Kaip įprasta, kiekviena žydų šeimininkė turi savo iš kartos į kartą perduodamų receptų knygą, tačiau šiandien siūlome išmėginti kai ką naujo – šokoladinių putėsių sūrio pyragą. Užtruksite šiek tiek ilgiau nei gamindamos tradinį sūrio pyragą, tačiau rezultatas tikrai pramoks lūkesčius.

Receptas

Ingredietai

Pagrindui:

1 1/2 pakelio sutrupintų šokoladinių sausainių,

2 šaukštų cukraus,

1/3 stiklinės tirpinto nesūdyto sviesto.

Sūrio pyragui:

1/4 stiklinės riebios grietinėlės,

1 plytelės juodo šokolado,

2 arbatinių šaukšteliai espreso kavos,

1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto,

500 g. kreminio kambario temperatūros sūrio,

1/2 stiklinės cukraus,

2 didelių kiaušinių.

Putėsiams:

2 didelių kiaušinių,

1/4 stiklinės cukraus,

1 1/4 stiklinės riebios plaktos grietinėlės,

170 g. juodo šokolado.

Paruošimas

1 Sumaišykite pagrindo ingredientus.

2 Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių, torto formą sutepkite sviestu.

3 Virtuvės kombaine sumaišykite sutrintus sausainius ir cukrų. Paskui lėtai supilkite ištirpintą sviestą ir maišykite, kol masė taps vientisa.

4 Sausainių masę sudėkite į formą, kepkite orkaitėje apie 12 min. ir išimkite, o orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 180 laipsnių.

5 Nedideliame puodelyje ant silpnos ugnies visą laiką maišydami ištirpinkite šokoladą grietinėlėje, supilkite kavą, vanilę ir nukelkite puodelį nuo ugnies.

6 Dideliame dubenyje mikseriu iki vientisos masės išplakite sūrį su cukrumi.

7 Į gautą masę po vieną įmuškite kiaušinius, kaskart išplakdami.

8 Po truputį maišydami lėtai pilkite šokolado masę.

9 Gautą tešlą supilkite ant pyrago pagrindo, tolygiai paskirstykite ir pašaukite į orkaitę. Kepkite maždaug 30 – 40 min, kol pyrago vidurys sutvirtės.

10 Išjunkite orkaitę, praverkite dureles ir leiskite 1 valandą pyragui atvėsti orkaitėje.

11 Po valandos iškimkite pyragą iš orkaitės, palikite, kad visiškai atvėstų ir uždenkite maistine plėvele.

12 Dideliame dubenyje kiaušinių trynius ir cukrų išplakite iki šviesių putų.

13 Mažame puodelyje ant lėtos ugnies pakaitinkite 3/4 stiklinės grietinėlės, kol ji pradės garuoti. Nukelkite nuo ugnies ir, sudėję šokoladą, maišykite kol visiškai ištirps. Leiskite šiai masei šiek tiek atvėsti.

14 Atvėsusią masę labai lėtai įmaišykite į kiaušinio trynių mišinį, kol gausis vientisa tekstūra. Palaukite kol atvės iki kambario temperatūros.

15 Kitame dideliame dubenyje iki standumo išplakite kiaušinių baltymus. 1/3 jų sudėkite į šokolado mišinį ir labai atsargiai išmaišykite. Po to atsargiai sudėkite likusius baltymus ir išmaišykite, bet ne per daug.

16 Iki standumo išplakite likusią grietinėlę, paskui ją sukrėskite į šokolado mišinį ir viską labai atsargiai išmaišykite, kol neliks baltų rėžių.

17 Ant atvėsusio sūrio pyrago sudėkite šokoladinius putėsius, uždenkite ir palikiti mažiusiai 6  valandoms.

18 Patiekiti su plakta grietinėle arba trintomis uogomis.

Skanaus!