Žvilgsnis į pasirengimą šių metų Europos žydų kultūros dienoms

Renginio organizatorių nuotr.

Vasario pabaigoje Prancūzijos sostinėje Paryžiuje susirinko 2023 metų Europos žydų kultūros dienų (EŽKD) organizatoriai ir koordinatoriai. Šįkart kas dvejus metus vykstančio renginio tema itin aktuali „Piliečiai, lygybė, teisės ir vertybės“.

Dauguma susitikimų ir seminarų vyko Šoa memoriale, o paskutinę dieną renginio svečiai lankėsi Paryžiuje esnčioje UNESCO būstinėje.

Dvi dienas Europos šalių atstovai gilino žinias ir dalijosi patirtimi apie atminties ir paveldo išsaugojimo galimybes. Šiais laikais, kai antisemitizmas visame pasaulyje vėl stiprėja, galimybė susipažinti su turtinga žydų kultūra ir istorija įgauna dar gilesnę prasmę.

Sesijos metu buvo pristatytas šių metų EŽKD plakatas, kurį sukūrė Holokausto tyrimų ir švietimo centro Belgrade (Serbija) įkūrėjas Nikola Radic Lucati.

Renginio organizatorių nuotr.

Atminties tema pranešimus skaitė pasaulyje pripažinti žydų kultūros ir paveldo srities ekspertai – istorikas Philippe’as Boukara iš Šoa memorialo, Ana Miloševic iš Katalikiško Leveno universiteto, Pasaulio žydų kongreso atstovas Leonas Saltiel ir Jungtinių Tautų bei UNESCO pranešėjai.

Europos žydų kultūros dienos prasidės pirmąjį rugsėjo sekmadienį.

#EŽKD2023

#EDJC2023

AEPJ Kultūros Paveldo Departamentas

Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės

Renginio organizatorių nuotr.