Intensyvi Kauno žydų bendruomenės savaitė

Pirmadienį Kauno V. Kudirkos viešosios bibliotekos Meno ir muzikos skyriuje vyko skyriaus vedėjos Editos Šilakauskienės ir Kauno žydų bendruomenės organizuotas pedagogo, visuomenininko, eseisto, dėmesį prikaustančio pasakotojo, jaunuomenės švietėjo, motyvatoriaus, vaikščiotojo, tyrinėtojo Vytauto Toleikio knygos „Žydai lietuvių literatūroje. Nuo priešo iki sąjungininko“ pristatymas.

Nagrinėdamas nuo XIX a. pradžios iki nepriklausomos Lietuvos valstybės susikūrimo kurtus tekstus, autorius, jam pačiam netikėtai, lietuvių pasakojimuose apie žydus atrado daugiau šviesos nei tamsos. Fiksavo net tam tikrą nuostabą keliančią kai kurių rašytojų ir visuomenės veikėjų antisemitinių pažiūrų transformaciją bei supažindino su istoriniu kontekstu ir tyrinėjamų rašytojų biografijų aspektais, galėjusiais įtakoti vienokį ar kitokį požiūrį. Žodžiu, „imkit ir skaitykit. Ir tatai skaitydami permanykit!“ Ir kvieskit gerbiamą Vytautą pas save, prašykit jį susitikti su moksleiviais, savo įdomiais ir nevadovėliniais pasakojimais jis paskatins jaunuolius į jiems nuobodžius ir sunkiai įkandamus tekstus pažvelgti visai kitomis akimis!

Po oficialiosios dalies maloniai bendraudami ir skaniai vaišindamiesi susirinkusieji nepamiršo ir tą vakarą prasidėjusios Purim šventės – skambėjo žydiškos dainos, kurias atliko Joris Rubinovas, visi vaišinosi tradiciniais „Hamantašen“ sausainiais.

Susitikimas su jaunuoliais

Kitą dieną Kauno žydų bendruomenės vaadovas Gercas Žakas dalyvavo kitame be galo prasmingame susitikime – Kauno Suzuki progimnazijoje vykstančios Tautų savaitės formate bendravo su šios mokyklos septintokais.

„Šiltai pakalbėjome apie Kauno ir Vilijampolės žydų istoriją, lietuvių ir žydų santykius, žydų gelbėtojų žygdarbius, apie sporto klubo „Makabi“ veiklą ir tarpukariu garsų „Makabi“ stadioną. Be abejo, ir apie futbolą! Smagu buvo sulaukti pačių įvairiausių moksleivių klausimų, pajusti grįžtamąjį ryšį. Ugdyti jaunąją kartą ypač svarbu. Tik suprasdami vieni kitus sukursime draugišką visoms tautoms ateitį“, – džiaugėsi tarptautinėse futbolo varžybose teisėjaujantis G. Žakas.