Los Andžele – išpuoliai prieš žydus

Praėjusią savaitę Los Andželą (JAV) sukrėtė du neapykantos nusikaltimai – teroristas 24 valandų bėgyje du kartus šovė į po pamaldų iš sinagogos išėjusius žydų tautybės vyrus.

Viena iš nusikaltimo vietų / Marko Edwardo Harriso/Getty Images nuotr.

Pranešama, kad abi aukos išgyveno. Nusikaltimas įvykdytas Piko-Robinsono rajone, kur įsikūrusi didžiulė žydų diaspora – yra didelė jeshiva, sinagogos ir kiti religiniai statiniai.

Įtariamasis – 28-erių Jaime Tranas suimtas. Nusikaltimo buvo galima išventi, nes šaulys visuomenėje buvo gerai žinomas savo antisemitiniais pasisakymais – jis buvusiems klasiokams dešimtimis siuntė elektroninius laiškus, aiškindamas, kad „žydai yra primityvūs“. Taip pat vienam buvusiam klasiokui siuntinėjo grasinančias žinutes, pavyzdžiui, „Noriu, kad tu mirtum, žyde“.

Jaime Tranas, kaltinamas šovęs į duydų tautybės vyrus / Los Andželo policijos departamento nuotr.

„Mums pasisekė, kad neteks eiti į laidotuves, bet tai – tik atsitiktinumas, – spaudos konferencijoje sakė rabinas Abraomas Kuperis iš Simono Wiesenthalio centro. – Rytoj su vaikais vėl eisime į savo pamaldas, nes nenorime, kad fanatikai švęstų pergalę“.

5-erių Tali Goldstein, su šeima iš Londono atvykusi aplankyti artimųjų, stebi raitosios policijos patrulius  / Christina House “Los Angeles Times” nuotr.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė ir jos pirmininkė Faina Kukliansky reiškia palaikymą visai Los Andželo žydų diasporai ir sužeistųjų šeimoms.

„Šis įvykis dar kartą įrodo, kad, matydami neapykantos proveržius, privalome netylėti. Tik taip neleisime blogiui įsišaknyti“, – sako F. Kukliansky.

Piko-Robinsono rajone, kur įvykdyti nusikaltimai, įsikūrusi didžiulė žydų bendruomenė / Christina House “Los Angeles Times” nuotr.