Panevėžyje lankėsi garsaus XIX a. čia gyvenusio Rabino palikuonis

XIX amžiaus pabaigoje Panevėžyje buvo penkios sinagogos ir stipri, plačiai žinoma žydų bendruomenė. 1871-1891 metais šiame Lietuvos mieste gyveno ir dirbo garsus Rabinas Elijachu Dovidas Rabinavičius. Jis gimė religingoje žydų šeimoje, baigė Hedori ir Ješiva, palaidotas Jeruzalėje Alyvuogių kalne.

Šią savaitę Panevėžyje lankėsi jo proproanūkis, Rabinas Reuven Yeshua Koehn. Panevėžio žydų bendruomenei jis padovanojo savo proprosenelio portretą. Vėliau susitiko su miesto meru Ryčiu – Mykolu Račkausku ir savivaldybės administracijos direktoriumi Tomu Jukna.

Svečias pristatė šiuo metu Izraelyje statomo Lietuvos žydų paveldo centro projektą. Numatyta, kad centro ekspozicijose bus pristatomi Lietuvos miestai, tarp jų ir Panevėžys. Taigi, Lietuvos žydų paveldo centro svečiai galės plačiau pažinti Panevėžį ir kitus miestus, o susidomėję – jį aplankyti.

„Smagu Jus matyti svečiuose su gražiomis idėjomis ir įdomiu bendradarbiavimo pasiūlymu. Panevėžyje daug žydų paveldo objektų, todėl šis projektas gali būti įdomus žydams iš viso pasaulio. Puiki idėja vystyti žydų paveldo turizmo maršrutą Panevėžyje“, – sakė Panevėžio miesto meras R. Račkauskas.

Rabinas Reuven Yeshua Koehn taip pat aplankė Kraštotyros muziejų, kur domėjosi mieste išlikusiais žydų paveldo objektais.

Planuojama, kad balandžio pabaigoje į Panevėžį atvyks Rabino Ješivos  studentai.