Lietuvos žydų bendruomenė įžiebė Chanukos žvakę – kvietė tapti šviesos dalimi

Lietuvos žydų bendruomenė įžiebė Chanukos žvakę – kvietė tapti šviesos dalimi

D. Umbraso/ LRT nuotraukos

Žydai visame pasaulyje šį sekmadienį pradėjo švęsti Chanuką. O Vilniaus choralinėje sinagogoje pirmadienio vakare įvyko Chanukos žvakės uždegimo ceremonija. Šviesos ir žvakių šventė pagal judėjų tradicijas tęsiasi aštuonias dienas – šiemet Chanuka prasidėjo gruodžio 18 d. vakarą ir truks iki gruodžio 26 d. vakaro, rašoma Lietuvos žydų bendruomenės pranešime žiniasklaidai.

Šventės metu simbolinę žvakę uždegė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, o sinagoga bus atvira visiems vilniečiams.

„Uždegdama Chanukos žvakes žydų bendruomenė kasmet siunčia šviesos ir bendrumo žinią visoms tautinėms Lietuvos bendruomenėms ir žydų bendruomenėms visame pasaulyje. Norime priminti, kad didžiausius iššūkius galime įveikti tik būdami ir veikdami kartu, bendraudami ir stengdamiesi suprasti vieni kitus – įžiebti žinių, supratimo ir tolerancijos šviesą. Šviesos dalimi galime būti visi“, – sako Lietuvos žydų (Litvakų) bendruomenės pirmininkė F. Kukliansky.

Visas šventės dienas įprasta susiburti, linksmintis ir vaišintis tradiciniais aliejuje kepamais Chanukos valgiais – spurgomis ir latkėmis (bulviniais blynais). O vaikus šventės proga pasiekia tradicinės dovanos. Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė A. Kukliansky primena, kad Chanukos latkes litvakai nuo seno valgo su bruknių uogiene.

Tradicija Chanukos proga uždegti žvakę pasaulyje yra labai sena. Per Chanuką minimi II a. pr. m. e. įvykiai: žydų sukilimas prieš užkariautojus seleukidus ir Jeruzalės Šventykloje įvykęs stebuklas, kai po pergalės sugrįžę į Jeruzalės Šventyklą Jehuda Makabi ir jo broliai judėjai nerado ten ritualams tinkamo aliejaus, išskyrus vieną ąsotėlį, kuriame esančio aliejaus būtų užtekę tik vienai dienai. Tačiau įvyko Chanukos stebuklas ir aliejus degė aštuonias dienas. Prisimindami šį stebuklą, išminčiai nutarė, kad kasmet pagal žydų kalendorių nuo Kislev mėnesio (paprastai tai sutampa su gruodžio mėnesiu) 25 dienos, aštuonias dienas bus švenčiama Chanukos šventė. Nuo to laiko iškilmingai ir linksmai, su šokiais, muzika ir dainomis švenčiama šviesos šventė.

Pagrindinis Chanukos ritualas yra kas vakarą saulei nusileidus, iškart po „Maariv“ maldos, uždegti po žvakę ant chanukija vadinamos žvakidės. Kiekvieną šventės dieną yra uždegama po vieną žvakę. Minint Chanukos stebuklą įprasta valgyti aliejingą maistą, žaisti vilkeliais arba dreideliais, o vakare įžiebti Chanukos žvakutes. Chanukijas statomos ant palangės, kad jos visame pasaulyje skelbtų šventės stebuklą.

Chanukijos visame pasaulyje įžiebiamos ne tik namuose ar bendruomenės patalpose, bet ir viešuose vietose ar valstybinėse institucijose. Chanukos žvakes nuo gruodžio 18 d. vakaro degs ir regioninių Lietuvos žydų bendruomenių Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Šiauliuose, Ukmergėje, Švenčionyse narių namuose ir bendruomenių patalpose.

>>Akimirkos