Didžioji chalų kepimo šventė vyks Beigelių krautuvėlėje – Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė kviečia kepti chalas kartu ir pasitikti Šabą su šeima!

Didžioji chalų kepimo šventė vyks Beigelių krautuvėlėje – Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė kviečia kepti chalas kartu ir pasitikti Šabą su šeima!

Pranešimas spaudai

2022-11-10

Vilnius

Kasmet vėlyvą rudenį milijonai žydų visame pasaulyje susijungia į vieną neparastai jaudinantį vyksmą – kartu kepa chalas, laimina duoną ir vyną, gieda šabo giesmes, jį leidžia kartu su šeima ir artimaisiais, įžiebia havdalos smilkalus ir taip kasmet…

Tai didžioji pasaulinė chalų šventė, nuo 2013 m. išjudinusi milijonus bendruomenių  daugiai nei 1 600 miestuose, šimte pasaulio šalių.

2016 m. Chalų kepimo šventė “Trys pynės-trys kartos”

Šiemet Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė vėl kviečia kepti chalas!

Tradiciškai kviečiame užsukti į Beigelių krautuvėlę Šabo išvakarėse, lapkričio 11 d. nuo 14:00 iki 16:00 val. Čia jus pasitiks vyriausioji kepėja Riva Portnaja, apie savo šeimos tradicijas švęsti Šabą dalinsis bendruomenės nariai.

Kviečiame kartu išsikepti chalas, parsinešti jas namo, pasikviesti prie stalo vienišus bendruomenės narius, susėdus su šeima palaiminti duoną ir vyną ir pasinerti į Šabo ramybę kartu su viso pasaulio žydų bendruomene!

Šio lapkričio Šabo išvakarės savo šeimos tradicijomis dalinasi  Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė nariai:

LŽB pirmininkė Faina Kukliansky:

“Mūsų šeimoje Šabo tradicijų laikomės visuomet, kai tik yra proga 3 kartom – tėvams, vaikams ir anūkams susirinkti prie vieno stalo. Chala tai vienas svarbiausių  kepinių ant mūsų Šabo stalo. Aš turiu šeimos receptą, kurį perėmiau iš  mamos. Dar labai laukiamas yra mano legendinis Šabatinis patiekalas – Floimen Cimes, tai taip pat šeimos kulinarinis paveldas. Bene labiausiai jaudinanti Šabo akimirka yra visa apimanti ramybė, tvyranti nuo penktadienio sutemų iki šeštadienio vakaro. Tai metas, kad mūsų šeima leidžia laiką drauge, pamiršta rūpesčius ir džiaugiasi buvimu šalia vienas kito.”

2017 m Chalų kepimo šventės akimirka

Nataljos Cheifec ir Sinagogos kantoriaus Šmuel Jatom šeima:

“Prievolė laikytis Šabato buvo duota žydų tautai kaip liudijimas, jog šis pasaulis turi valdytoją, kuris jį ir sukūrė. Kaip sako mūsų šventoji Tora – tai yra nuolatinės sąsajos ženklas tarp visagalio ir žydų tautos. Štai kodėl kiekvienam žydui tai ne tik laisva nuo darbų diena, o diena, kai žydas šlovina kūrėja šlovinimo kulminacija. Šabatas – tai diena kai mes suteikiam šventumo šiam materialistiškam pasauliui. Tai pasireiškia besiruošiant Šabatui, mūsų elgesį  Šabato metu ir ketinime detaliai ir kruopščiai vykdyti Šabato prievoles. Būtent tai vienija visą mūsų šeimą ir suteikia  dvasingumo ir jėgų visai ateinančiai savaitei.“

Nuo 2013 metų kasmetinis renginys suburia įvairaus amžiaus ir kilmės žydus visame pasaulyje, o nuo 2016 metų ši tradidija gyvuoja ir Lietuvos žydų bendruomenėje.

May be an image of text that says 'TELAVIV The Shabbat Project NOVEMBER HILTON ΤΟΝ COMMUNITY 12TH 1PM PARK PICNIC Shabt TRIBE TELAVIV AVIV'

2022 m. renginio Tel Avive anonsas

Nuo pasiūlytos idėjos pradžios, kai Pietų Afrikos vyriausias rabinas atsiuntė kvietimą prisidėti ir palaikyti idėją viso pasaulio judėjams kartu (tą pačią dieną) švęsti Šabą, mes tapome aktyviais renginio dalyviais.

 

Pietų Afrikos žydų bendruomenės iniciatyva skelbiamas pasaulinės Chalų kepimo šventės 2022 m. manifestas, kuriam pritaria ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė!

  • Kartu švęskime šį Šabą nuo saulėlydžio iki trijų žvaigždžių įsižiebimo.
  • Išsaugokime Šabo tradiciją su visomis halachiškomis detalėmis ir puošnumu, kaip tai buvo daroma per amžius.
  • Tegu Šabo šventės ritmas sujungia žydų bendruomenes visame pasaulyje.
  • Sukurkime šiltą ir meilės kupiną erdvę savo šeimose.
  • Nusimeskime šią dieną kasdieninio gyvenimo naštą, stresą ir sunkumus.
  • Atsinaujinkime šią dieną, atsigaukime dvasiškai, emociškai ir fiziškai.
  • Pristatykime ir puoselėkime šią dieną savo brangų žydišką paveldą ir didžiuokimės juo.
  • Kartu leiskimės į šį nepaprastą vyksmą ir iš naujo atraskime Aukščiausiojo duotą Šabo dovaną.

 

Tegu užpildo jūsų namus chalos kvapas ir ypatinga dvasia šį nepaprastą Šabą!

Daugiau informacijos apie renginį suteiks

Dovilė Rūkaitė

Projektų vadovė

projects@lzb.lt

theshabbosproject.org