ES pareigūnė ragina skirti daugiau dėmesio žydų kultūros ir istorinių vietų priežiūrai Lietuvoje

ES pareigūnė ragina skirti daugiau dėmesio žydų kultūros ir istorinių vietų priežiūrai Lietuvoje

LRT.lt

 

Lietuvoje viešinti Europos Sąjungos (ES) kovos su antisemitizmu ir žydų gyvenimo puoselėjimo koordinatorė Katharina von Schnurbein trečiadienį aplankė Vilniaus getą ir įsimintinas atminties vietas, rašoma Lietuvos žydų (Litvakų) bendruomenės (LŽB) pranešime.

Turo metu ES pareigūnė atkreipė dėmesį į kai kurių paminklų būklę ir paragino skirti daugiau dėmesio jų priežiūrai Lietuvoje.

Ekskursiją po Vilniaus geto teritoriją vedęs LŽB darbuotojas, gidas Viljamas Žitkauskas viešniai pasakojo apie 700 metų siekiančią bendrą lietuvių ir žydų istoriją, Šiaurės Jeruzale vadinamo Vilniaus svarbą, neatstatomą Holokausto žalą.

„Vilnius ypatingas tuo, kad jo neužtenka tik pamatyti. Pastatai, paminklai, net grindinio plytelės turi gilią ir prasmingą istoriją – Vilnių reikia išgirsti. Džiaugiuosi, kad K. Schnurbein savo įtemptoje darbotvarkėje rado laiko aplankyti svarbiausius objektus, sužinoti apie mūsų istoriją, kultūrą ir tradicijas“, – sakė LŽB pirmininkė Faina Kukliansky.

K. Schnurbein pagerbė geto partizanų pasipriešinimo aukas, prie paminklo palikusi gėlių ir mažą akmenėlį – taip pagerbiami žydų tautybės mirusieji ir parodoma, jog paminklas yra lankomas.

Ji atkreipė dėmesį, kad kai kurie paminklai, žydų kultūrai svarbūs objektai nėra pačios geriausios būklės – užrašai išblankę, sunkiai įskaitomi. ES pareigūnė paragino šio paveldo priežiūrai skirti daugiau dėmesio ir kaip pavyzdį pateikė Vokietijoje galiojančią tradiciją vieną dieną per metus skirti būtent žydų memorialų ir jų prieigų tvarkymui.

Pasak F. Kukliansky, žydų istoriją menančių paminklų, pastatų, sinagogų priežiūrai ir apsaugai Lietuvoje nėra skiriamas finansavimas, visa tai atliekama privačia iniciatyva. „Esame dėkingi visiems žmonėms, kuriems rūpi mūsų istorija, kultūra, kurie padeda visa tai puoselėti skirdami savo laiką, jėgas ar finansinę pagalbą“, – teigė LŽB pirmininkė.

Apie K. Schnurbein vizitą

ES kovos su antisemitizmu ir žydų gyvenimo puoselėjimo koordinatorė į Lietuvą atvyko Lietuvos žydų (Litvakų) bendruomenės kvietimu. Tai pirmas K. Schnurbein vizitas mūsų šalyje, kuris truks iki rugsėjo 30 dienos.

Vizito metu garbinga viešnia iš Briuselio kartu su Lietuvos žydais švęs Rosh HaŠana, tradicinę žydų naujųjų metų šventę, taip pat numatyti susitikimai su Seimo pirmininke, premjere, užsienio reikalų ministru, Vilniaus ir Kauno vicemerais bei įvairių institucijų atstovais, Kaune ji atidarys Litvakų kultūros forumą.

Į dabartines pareigas Katharina von Schnurbein buvo paskirta 2015 metais. Prieš tai ji penkerius metus dirbo Europos Komisijos pirmininko José Manuelio Barroso patarėjų grupėje, dar anksčiau ji buvo Čekijos ES komisaro Vladimiro Špidlos ir ES delegacijos Prahoje atstove spaudai.

2018 m. K. Schnurbein gavo B`nai B`rith Europe žmogaus teisių apdovanojimą, o 2021 m. – Vienos žydų bendruomenės Mariettos ir Friedricho Torbergų medalį.